Naisen inattentiivinen ADHD


Women with Attention Deficit Disorder, Embrace Your Differences and Transform Your Life-kirjaa kääntää eräs foorumilainen ADHD-aikuiset sivustolla.

Halusin tähän postata myös näitä mielestäni tärkeitä juttuja.

Ajatellaanpa taaksepäin ja keskitytään pieneen tyttöön, joka kasvaa ilman tietoa omasta ADHD:stään ja omaa arvoituksellisen kokoelman määritelmiä ja kokemuksia. Yksi kaikkein tärkeimmistä alueista, joihin tällaiset lapsuudessa saadut kokemukset vaikuttavat, on ihmisen itsetunto. Hän ihmettelee usein: ”Kuka minä olen? Olenko fiksu vai tyhmä? Olenko lahjakas ja luova vai mihinkään kykenemätön? Olenko menestyksekäs ja kiinnostava vai epäkypsä ja lapsellinen? Lämmin vai tunkeileva?” Näiden naisten on usein vaikeaa muodostaa koossapysyvää ja järkevää omakuvaa sillä, kun he kasvavat, palaset eivät vain sovi yhteen.

Useimmilla ihmisillä on elämässä sekä onnistumisia että epäonnistumisia. He kehittyvät joillain alueilla ja huomaavat vaikeuksia joillain toisilla, mutta suurimmaksi osaksi heidän kokemuksensa osuvat verrattain kapealle alueelle. He eivät ehkä ole poikkeuksellisen lahjakkaita, mutta he eivät myöskään ole hyvin kaukana toiseenkaan suuntaan. ADHD-ihmisellä saattaa olla laajempi skaala heikkouksiensa ja kykyjensä välillä.

Kun ei-ADHD-ihminen jatkaa elämäänsä, palaset pysyvät edelleen ymmärrettävinä. He eivät saa nelosia yhtenä päivänä ja kymppejä seuraavana; heitä ei kutsuta luoviksi yhtenä päivänä ja laiskoiksi, tavoitteettomiksi ja vastuuntunnottomiksi seuraavana. Kun ihminen, jolla ei ole näitä vaikeuksia, yrittää tehdä jotain, hänen yrityksensä palkitaan. Toisin sanoen, heidän vaivannäkönsä ja tulosten välillä on suora yhteys. Tämä siksi, että heillä on tarpeellinen, kaiken perustana oleva ja toimintaa tukeva järjestelykyky, jonka avulla he saavat koottua kaiken yhteen. Tämä sallii heidän siirtää ideansa ja kykynsä todelliseen maailmaan. Sitten he voivat viestittää ideansa saumattomasti muille ihmisille.

Tähän mielestäni liittyy motivoinnin osaamattomuus olennaisesti. EI ADHD-ihminen asettaa tavotteensa, seuraa sitä. ja saavuttaa sen.Jolloin motivointi siis syntyy sisäisesti. ADHDna tämä ei sitten enää onnistukkaan. Siis sisäinen motivointi. Kyllä meikäläistä pitää joka kohdassa kehua ja ylistää että olipa hienosti tehty, hyvä. Tämä toimii varsinkin lasten kanssa erinomaisesti.: asetetaan tavoite, ja motivoidaan koko matka, mielellään päivittäin. Tavoitteet pitää olla realistisia ja järkevän ”mitan” päässä. Luin jostain, että alle 9- vuotias ei motivoidu 9 päivää pidemmälle.

NLP-kirjassa määriteltiin ihmisä kahteen eri ryhmään motivoinnin suhteen, Osa ihmisistä motivoituu parhaiten ajatellessaan tavoitetta, jotakin mihin kannattaa pyrkiä. Toiset meistä motivoituvat parhaiten ajatellessaan mistä kaikesta ikävästä pääsee eroon. (lähde :http://www.nlpit.com/nlperottelumotsuunta.html)

Ihmiset, joilla on diagnosoimaton tarkkaavaisuushäiriö, ovat hämmentäviä itselleen ja kummastuttavat muita, koska heidän ominaisuuksiensa skaala on paljon suurempi. Koska tämä skaala voi olla hyvinkin leveä, yksilöillä on vaikeuksia ymmärtää ja sisällyttää sekä vahvuuksiaan että heikkouksiaan omaan minäkuvaansa. Tämä pitää erityisesti paikkansa ennen kuin heillä on tietoa tämän haasteen luonteesta. Päivänä, jolloin asiat sujuvat hyvin, kun he ovat ”päällä”, heillä voi olla tunne ja kaikki muutkin saattavat ajatella, että he ovat erittäin pystyviä ja jopa lahjakkaita. Seuraavana päivänä, kun tarvitaankin erilaisia taitoja ja/tai he eivät ole ”päällä”, ihmisille voi tulla tunne, että heistä on tullut itsekkäitä, käsittämättömiä ja ei-motivoituneita yksilöitä. Onko heistä yhtäkkiä tullut tyhmiä, omituisia, toivottoman ilkeitä tai hallitsevia? Jospa he vain voisivat kurottaa kätensä ja halata molempia puolia itsestään. Jokainen voisi ehkä sitten ymmärtää, että heillä on sekä kykyjä että vaikeuksia. Hyväksyntä olisi sekä heille itselleen että muille helpompaa.

Kun joku saa lapsena ADHD-diagnoosin, se aiheuttaa sekasortoa heidän elämässään koulun ja ihmissuhteiden vuoksi. Siitä tulee valtavasti stressiä ja se vaikuttaa itsetuntoon. Mutta kun asia selitetään ja ymmärretään, siinä ainakin on jotain järkeä ja se on ymmärrettävissä.

Naisten ongelma on, että useimpia heistä ei ole diagnosoitu lapsena. Vaikka he olivatkin hyperaktiivisia, he eivät yleensä käyttäytyneet ulospäin samalla tavoin kuin pojat. He olivat alttiita saamaan poikatytön leiman tai heitä alennettiin jotenkin muuten ymmärtämättä pinnan alla piilevää tarkkaavaisuushäiriötä. Ja oli erittäin epätodennäköistä, että kenenkään huomiota olisivat herättäneet nuo uneksivat tytöt, jotka eivät olleet hyperaktiivisia.

Vanhemmat ja jopa ammattilaiset eivät olisi mitenkään ymmärtäneet heidän hienoisia tiedonprosessointiongelmiaan, hämmennystään tai epäjärjestelmällisyyttään. Nämä naiset varttuivat usein ilman minkäänlaisia keinoja saada järkeä tähän hämmentävään omakuvaan. Ne ihanat kuvat, joita heillä oli sisällään, eivät sopineet niihin reaktioihin, joita he saivat ympäröivästä maailmasta. Heille nämä leimat merkitsivät, että sillä ei ollut mitään merkitystä, kuinka kovaa he yrittivät tai huolimatta siitä että he olivat yhtä lahjakkaita kuin muut lapset, he eivät pystyneet esittämään todellista osaamistaan. Huolimatta siitä, kuinka kovaa he yrittivät, he eivät pystyneet samaan kuin muut eivätkä miellyttämään ihmisiä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Naisen inattentiivinen ADHD

  1. Tämä osui niin että kolahti! Olen juuri ollut lapsena tuollainen: toisaalta puissa ja talojen katoilla kiipeillyt poikatyttö joka tykkäsi leikkiä intiaania tai ”lännenmiestä” – toisaalta se haaveilija jolla oppitunneilla saattoi olla vaikea pysyä ”kärryillä”. Varsinkin kun oppiaine ei ollut niin kiinnostava. En ikinä ole ollut häirikkö, joskin olen aikuisiällä (vasta) tullut moitituksi liikaa puhumisesta ja itsekkyydestä. Sain noin vuosi sitten ADHD-I – diagnoosin, kuten FB-vertaissivustolla mainitsinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s