MOT: Kela narautti potilaan


”Esimerkisi masennuslääke amitriptyliiniä ei suositella alle 18-vuotiaille koska tietoa tehosta ja turvallisuudesta lapsille ja nuorille ei ole. Kuitenkin lääketilaston mukaan sitä on apteekeista peruskorvattu alle 18-vuotiaille.
Vaihdevuosihormoni Divinasta on lääkefirman mukaan vain vähän kokemuksia yli 65-vuotiaiden naisten hoidossa. Korvauksia maksetaan kuitenkin myös yli 65-vuotiaalle. 
Opiaatteja käyttävät potilaat kärsivät lähinnä syöpäkivuista. Käyttöohjeissa mainitaan yleisesti, ettei niiden tehoa ja turvallisuutta ole varmistettu alle 12-vuotiailla. 32 alle neljävuotiasta, 114 5-9 vuotiasta ja 908 10-14-vuotiasta syöpäpotilasta sai lääkkeistä korvauksia. 
Jos metyylifenidaattien korvauksien leikkaus ikäperuteisesti muodostuu lääkekorvausten käytäntöjä ohjaavaksi ennakkotapaukseksi, leikkaukset osuisivat esimerkiksi iäkkäisiin hormoonilääkitystä saaviin naisiin ja syöpään sairastuneisiin lapsiin.”

MOT: Kela narautti potilaan

Tero Koskinen

29-vuotias ADHD-potilas saa metyylifenidaattilääkkestään kelakorvaukset. Täytettyään 30 sama henkilö pulittaa parin tonnin lääkkeet omasta kukkarostaan. Miksi usein syrjäytymisvaarassa olevat ADHD-aikuiset joutuvat maksamaan itse lääkkeensä? Koska lääkevalmisteiden korvattavuudesta päättää sairausvakuutuslain mukaan sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta. Koska hintalautakunta voi hyväksyä lääkevalmisteen peruskorvattavaksi enintään myyntilupaviranomaisten hyväksymässä laajuudessa. Koska metyylifenidaattivalmisteet on hyväksytty käytettäviksi ja korvattaviksi vain lasten ja nuorten ADHD:n hoidossa. Ja koska lääketehtaat eivät ole hakeneet korvattavuutta aikuisille.

Kelan mukaan Kelan valtuudet rajoittuvat sairausvakuutuskorvauksissa lain toimeenpanoon ja lääkekorvauksissa sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivan lääkkeiden hintalautakunnan päätösten asettamiin rajoihin. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan metyylifenidaattivalmisteiden saattaminen korvattaviksi muussa käytössä kuin lasten ja nuorten ADHD:n hoidossa edellyttäisi, että myyntilupaviranomaiset hyväksyisivät lääkefirman hakemuksesta käyttöaiheen laajennuksen ja hintalautakunta vahvistaisi sen jälkeen korvattavuuden laajentamisen.

Metyylifenidaatin käytöstä aikuisten ADHD:n hoitoon on hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa metyylifenidaatit korvataan potilaan iästä riippumatta. Suomessa kuvio on niin sekava, että kukaan ei kanna vastuuta yksittäisen potilasryhmän asioista. Lainsäädäntökin lähtee enemmän viranomaisten ja lääketeollisuuden kuin potilaan tarpeista.

Ketkä näistä niin sanotuista perusteettomista lääkekorvauksista nauttivista potilasryhmistä lopulta narahtavat, on sattuman varassa. Hormoonilääkkeitä käyttävät eläkeläisrouvat ja syöpää sairastavat lapset eivät ole joutuneet luupin alle. Korvaukset maksetaan heille taatusti jatkossakin, koska heidän tilanteensa vilahti nyt julkisuuteen ennen kuin virkamieskoneisto ehti reagoida.

Tässäpä MOTin blogia tästä mun ja Minna Lindeqvistin ajamasta asiasta. NYT jo uutiskynnyksen siis ylittäneenä. eihän tässä mennytkään kuin 8kk moiseen asiaan. Uskon että tämänpäivän ohjelman jälkeen puhuu muutkin kuin me ADHD-aikuiset asiasta.  Mutta ymmärtääkseni laki on kaikille sama.Tällöijn mielestäni korvataan kaikille tai sitten ei kenellekkään. Narkolepsiaan käytettävä lääke, esimerkiksi, arvaatkaapas vaan millä sitä hoidetaan, ja lukeekohan se käyttöaiheesa…..


Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992)
Kaikkia Suomessa pysyvästi asuvia henkilöitä on hoidettava syrjimättä ja terveydenhuollon voimavarojen mukaan. Lain mukaan potilaan uskonto ja vakaumus sekä kulttuurinen tausta on otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon hoitoa toteutettaessa.

Perusoikeudet

6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)
Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Lain mukaan viranomaisilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti ja tarvittaessa muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. Laki kieltää välittömän (suoran) syrjinnän, välillisen (epäsuoran) syrjinnän, häirinnän sekä ohjeen tai käskyn syrjiä jotakuta. Kielletyt syrjintäperusteet ovat ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, terveydentila, vammaisuus, sukupuolinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Laki edellyttää, että kaikki viranomaiset laativat yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka sisällöistä sisäasianministeriö on antanutsuositukset toukokuussa 2010. Yhdenvertaisuuslailla on laitettu voimaan Euroopan unionin rasismi- ja työsyrjintädirektiivit.

Yksi vastaus artikkeliiin “MOT: Kela narautti potilaan

  1. Teidän liikkeen kannattaisi tiedottaa lääkkeen vaikutusmekanismeista paremmin katkoaksenne vääriltä huhuilta siivet. Mutta vaatiikin sitten taitoa tehdä se oikein. Onnea ja kertokaa, mikäli voin auttaa jollain tavalla.
    t. Kaapo73

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s