ADHD:n kasvot


Mari Petäjän ADHD:n kasvot näyttely saatiin nyt myös Tampereelle, 8.7.-26.7.2012 Tampere, Galleria Ronga, Rongankatu 1 C 9

Miltä näyttää ADHD:ta sairastavan aikuisen naisen elämä? Tähän kysymykseen haetaan vastausta Mari Petäjän valokuvanäyttelyssä.

Kuvissa nähdään viisi ADHD-diagnoosin aikuisiällä saanutta naista. Valokuvaaja on taltioinut näiden naisten elämää vuoden 2011 ajan. Vuoteen mahtuu töissä käymistä, opiskelua, harrastuksia, naimisiin menemistä ja lasten saamista. Tavallista arkea hankaloittaa aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD.

Kuvista välittyvät ADHD:n oireet; keskittymiskyvyttömyys, lyhytjänteisyys, impulsiivisuus, vireystilan vaihtelut, ongelmat ajankäytön kanssa. Harrastukset jäävät kesken, koti ajautuu kaaokseen, tavarat ovat hukassa ja aikataulut pettävät. Toisaalta kuvat tuovat esille myös ADHD-aikuisia parhaimmillaan; luovina, idearikkaina, riskejä pelkäämättöminä ja energisinä.

Ajatus ADHD:n kasvot -valokuvanäyttelystä syntyi automatkalla Kuopiosta Varkauteen huhtikuussa 2010. Mari Petäjä oli ollut ADHD:ta sairastavan sukulaisnaisensa kanssa kuuntelemassa Markku Mutasen luentoa. Mutanen, itsekin ADHD-aikuinen, oli silloin lähdössä pitkälle polkupyöräreissulle Eurooppaan ja heitti ilmaan ajatuksen, että joku rohkea nainen jatkaisi hänen työtään. Petäjä päätti vastata haasteeseen ja tehdä ADHD:ta tunnetuksi omalla tavallaan, valokuvan keinoin.

Näyttelyn kotisivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s