Yhdysvaltain uusi tautiluokitus helpottaa adhd:n diagnosointia aikuisilla


Viime viikolla julkaistiin amerikkalaisen mielenterveyshäiriöiden diagnoosijärjestelmän viides, päivitetty painos eli DSM-5. Yhdysvaltain psykiatriyhdistyksen (APA) julkaiseman tautiluokituksen suurin muutos adhd:n osalta on, että diagnoosikriteerit koskevat nyt myös aikuisia. Tämä helpottaa adhd:n diagnosointia aikuisiällä. Muutoksen taustalla on melkein kahdenkymmenen vuoden tutkimusnäyttö siitä, että huomattavalla määrällä henkilöistä, joilla todettiin lapsena adhd, häiriö jatkuu myös aikuisiällä.

Muutoksen yhteydessä adhd-oireiden sanamuotoa sopeutettiin vastaamaan myös aikuisten oirekuvaa ja lisättiin esimerkkejä siitä, miten adhd voi ilmetä eri-ikäisillä ihmisillä. Uutta on, että yli 17-vuotiaille määriteltiin DSM-5 -luokituksessa, monenko diagnoosikriteerin täyttyminen johtaa adhd-diagnoosiin. Myös adhd-oireiden alkamisaikaa myöhäistettiin: kun edeltäneessä DSM-4-luokituksessa adhd-oireiden piti esiintyä jo ennen 7 vuoden ikää, niin DSM-5:n mukaan oireiden pitää näkyä viimeistään 12-vuoden iässä. Tämä ei tarkoita, ettei diagnoosia voisi tehdä nuoremmalla iällä.

DSM-5 toi mukanaan suuria muutoksia autismille: Aspergerin oireyhtymä on poistettu tautiluokituksesta, ja puhutaan vain autismikirjon häiriöstä.

Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa lääketieteellisten diagnoosien pohjana on WHO:n julkaisema tautiluokitusjärjestelmä ICD-10. Useimmat psykiatrit noudattavat diagnooseja tehdessään kuitenkin amerikkalaisen DSM-tautiluokitusjärjestelmän kriteereitä. Siksi DSM-5:n uudistukset ovat tärkeitä myös Euroopassa. Vuonna 2015 on tulossa uusi versio myös Suomessa voimassa olevasta WHO:n tautiluokituskäsikirjasta eli ICD-11:stä, jossa todennäköisesti otetaan huomioon myös DSM-5 uudistukset.

Englanninkielinen yhteenveto adhd:tä koskevista uudistuksista APA:n sivuilla:http://www.dsm5.org/Documents/ADHD%20Fact%20Sheet.pdf

Lähde: http://www.adhd-liitto.fi/ajankohtaista/uutiset/yhdysvaltain-uusi-tautiluokitus-helpottaa-adhdn-diagnosointia-aikuisilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s