ADHD Käypä hoito -suositus korostaa tukitoimien merkitystä


28.11.2013 09:03

Jorma Komulainen
Käypä hoito -päätoimittaja, lääketieteen tohtori, dosentti, lastentautien erikoislääkäri

MTV3:n 45-minuuttia lähetys 27.11. käsitteli lasten ja nuorten ADHD:n hoitoa ja Käypä hoito -suosituksen laatijoiden sidonnaisuuksia.

Käypä hoito suosituksen mukaan ”ADHD:n hyvä hoito suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Keskeisiä keinoja ovat lapseen tai nuoreen ja hänen ympäristöönsä kohdistuvat tukitoimet, psykososiaaliset hoitomuodot sekä lääkehoito”. Suosituksen mukaan hoitoon ”kuuluvat aina potilas- ja omaisneuvonta (psykoedukaatio) ADHD:stä sekä erilaiset yksilölliset tukitoimet ja hoitomuodot”. Edelleen suosituksen mukaan ”lapselle tai nuorelle tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, johon kirjataan suunnitellut tukitoimet ja kuntoutus sekä asetetut hoitotavoitteet, -menetelmät, aikataulu, seuranta aikatauluineen ja vastuuhenkilöt”.

MTV3:n ohjelmaan haastatellut asiantuntijat nostivat esiin juuri näitä tärkeitä asioita, painottaen lääkkeettömän hoidon ensisijaisuutta alle kouluikäisillä, ja ei-lääkkeellisten hoitojen välttämättömyyttä lääkehoidon rinnalla kouluikäisillä lapsilla. Nämä hoidon kulmakivet jäivät mainitsematta MTV3:n haastattelussa. Sen sijaan MTV3 halusi luoda kuvan, jonka mukaan ADHD:n hoidossa painotetaan lääkehoitoa, koska hoitosuosituksen laatijat ovat sidoksissa lääketeollisuuteen.

Haastattelussa esiintyneet kaksi asiantuntijaa ovat saaneet luentopalkkioita ollessaan kouluttamassa ADHD:n hyvää hoitoa suomalaisille lääkäreille ja laatiessaan koulutusmateriaalia. Koulutukset ja niihin liittyvät materiaalit eivät ole painottaneet lääkehoidon osuutta. Lisäksi asiantuntijat ovat saaneet tukea osallistumiseen tieteellisiin kongresseihin ja ADHD:n hoitoa kehittävään tutkimustyöhön, potilaille tarkoitetun materiaalin laatimiseen ja asiantuntijakonsultaatioihin.

MTV3:n haastattelemat lääkärit tekevät aktiivista, lääketeollisuudesta riippumatonta tutkimustyötä ADHD-potilaiden hoidon kehittämiseksi. Lääkehoidolla voidaan auttaa ADHD-potilaita selviytymään jokapäiväisessä elämässään. MTV3 toimii vastuuttomasti välittäessään kuvaa siitä, että lääkärit aiheettomasti suosittelevat ADHD:n lääkehoitoa. Lääkehoito ei kuitenkaan ole riittävä hoito, josta sekä MTV3 että Käypä hoito -suositus ovat samaa mieltä.

 

lähde: http://www.duodecim.fi/etusivu?p_p_id=uutisportlet_WAR_uutistenjulkaisuportlet_INSTANCE_N5Iy&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=2&_uutisportlet_WAR_uutistenjulkaisuportlet_INSTANCE_N5Iy_uutis_id=11228

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s