Adhd:n lääkityksestä sananen


”Metyylifenidaattia on käytetty ADHD:n hoitoon yli 50 vuotta ja siitä on julkaistu enemmän tutkimuksia kuin esim. mistään lapsilla käytettävästä antibiootista tai särkylääkkeestä. Laadukkaita tutkimuksia löytyy runsaasti. On täysin vakuuttavasti osoitettu, että metyylifenidaatti lievittää ADHD:n oireita. Se ei paranna tarkkaavaisuushäiriötä pysyvästi, mutta pitkäaikaisessa käytössä näyttää lievittävän oireita myös käytön lopettamisen jälkeen (tämä löydös on vielä epävarma). Oikein käytettynä se on turvallista eikä aiheuta riippuvuutta (tai huumautumista), vaan näyttää suojaavan ADHD-nuoria päihdekokeiluilta verrattuna hoitamattomiin ADHD-nuoriin. Sen teho on paras yhdistettynä muuhun tukeen (koulujärjestelyt, tiedonsaanti, vanhempien tukeminen). Käyttöön liittyvät riskit ovat erittäin hyvin tiedossa; tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ruokahalun väheneminen, johon voi liittyä painon laskua ja pituuskasvun hidastumista, sydämen syketaajuuden ja verenpaineen lievä kohoaminen (esim. tasolta 60 lyöntiä minuutissa tasolle 62 lyöntiä minuutissa), joskus päänsärky ja pahoinvointi/vatsavaivat jne. Kuolemantapauksia ei normaalissa käytössä ole tapahtunut. Tietoa lääkkeestä on siis erittäin paljon, ja hyödystä on olemassa selkeä, luotettava näyttö.

Metyylifenidaatti tai dekstroamfetamiini eivät sisällä sitä amfetamiinia, jota käytetään huumeena. Näistä kahdesta valmisteesta dekstroamfetamiini on läheistä sukua amfetamiinille, mutta käyttäytyy elimistössä toisin eikä aiheuta hyvänolontunnetta kuten amfetamiini. Myös sen kemiallinen rakenne on toinen. On kuvattu myös, että ADHD-nuorilla amfetamiini ei aiheuta samankaltaista vauhdikkuutta kuin tavallisilla nuorilla päihdekäytössäkään, ja että osa sortuu huumeeseen (joka aiheuttaa riippuvuutta) eräänlaisena itselääkintänä (tästä näyttö on epävarma, mutta havaintoja esim. huumeklinikoissa on jossakin määrin).

Stimulanttien vaikutus ADHD:n hoidossa perustuu siihen, että ne normalisoivat aivojen poikkeavaa toimintaa erityisesti otsalohkon kuorikerroksen alueella (impulsiivisuuden säätely, tarkkaavaisuuden säätely), päälaenlohkojen kuorikerroksen alueella (tarkkaavuuden säätelyn tietyt toiminnot, orientaatio) ja vireystilaa säätelevällä alueella. ADHD-ihmisiilä kyseiset aivoalueet toimivat poikkeavasti ja esim. vireystilan säätely toimii liian laiskasti. Kun tätä toimintaa stimuloidaan, paranee kyky säädellä vireystilaa asianmukaiseksi. Osa ADHD-lapsista on ylivilkkaita ikään kuin pysyäkseen ”hereillä”, sopivassa vireystilassa. Aika monet aikuiset käyttävät kofeiinia eli juovat kahvia samalla tavoin parantaakseen kykyään säädellä vireystilaa. Tiesithän muuten, että kofeiini aiheuttaa riippuvuutta ja luetaan myös stimulantteihin?

Voit siis jatkaa lapsesi lääkitystä turvallisin mielin. Lapsesi ei käytä huumetta.

Anita Puustjärvi
lastenpsykiatrian ylilääkäri”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s