Lukihäiriö yleinen liitännäinen ADHDssa


Tyypillisesti ajatellaan, että adhd-lapsi on vilkas ja juoksentelee ympäriinsä. Aikuisten näkee harvemmin liikkuvan samalla tavalla, Virta kärjistää.

Aikuisella oireilu on tyypillisesti sisäistä levottomuutta, mitä voi olla vaikea tunnistaa adhd:ksi. Arjessa adhd näkyy esimerkiksi jatkuvana myöhästelynä, rahankäytön vaikeuksina ja siisteydessä. Adhd-aikuinen saattaa tehdä impulsiivisia päätöksiä omasta elämästään, esimerkiksi ihmissuhteistaan.

Tyypillistä on, että adhd-aikuisen opinnot jäävät kesken ja työllistyminen on vaikeaa, Maarit Virta sanoo. Adhd:n ja oppimisvaikeuksien yhteydestä on vähän tutkimustietoa, mutta näyttää siltä, että lukihäiriö on keskimääräistä tyypillisempää adhd:ta sairastavilla.

– Adhd:n oireet muistuttavat oppimisvaikeuksia, joten voi olla vaikea erottaa, mikä oireilusta on tarkkaavaisuuden tai toiminnanohjauksen vaikeuksia, mikä lukihäiriötä.

Jos opinnäytetyön kirjoittaminen takkuaa, taustalla ei välttämättä ole neuropsykologista häiriötä.

– Tylsän tehtävän suorittaminen on meistä kaikista vaikeaa. Jos suorittamisella kuitenkin esimerkiksi valmistuu, niin kyllä me teemme sen ennemmin tai myöhemmin. Adhd-oireiselta se voi jäädä aloittamatta kokonaan.

(lähde: http://www.oppimisvaikeus.fi/teemat/adhd)

Kävin Tampereella muutama viikko sitten Opinverstaalla. Minna Kymäläinen kertoi lukitesteistä ja lukihäiriöön liittyvistä asioista. Opinverstas testaa halukkaat parilla testillä, jotka yhteensä maksaa n. 160€. Maksusitoumuksen saa oman kunnan TE-keskuksesta ammatinvalintapsykologilta. Opinverstaaseen voi mennä mistä päin Suomea tahansa.

TÄSSÄ LINKISSÄ  on pikalukitesti

TÄSSÄ linkissä on Opinverstaan sivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s