Elvansen korvausasiaa ja kokemuksia


Oletko saanut korvauksen Elvansesta? Meillä aikusena diagnoosin saaneilla aika hajontaa tuntuu olevan. Kaipaan siis eritoten aikusena diagnoosin saaneilta, joilla eio Stratterasta jo valmiina 331 koodia, sitä tietoa miten lääkäri on muotoillut lausunnon jotta korvaus on myönnetty.

Elvansekokemuksia ja noita korvausasioita voi kirjotella tähän tai vaikka mulle mailiin paivi.tasala(at)gmail.com

Meidän perheellä vaihtu Elvanse 30mg -lääkkeeseen kesällä. Mä oon vahingos siivonnu koko kämpän, ihan vaatehuoneetta, vaatekaappeja ja häkkivarastoo myöte. Muutaman tunnin sain lisäaikaa päiväänkin. Metyylifenidaattivalmisteet uuvutti todella aikasin, pää olis jaksanu, kroppa ei. Ja sänkyyn piti mennä välillä vähän lataan jo 15-17 aikoihin. Sitäkin mietin että miten monta meikäläistä on, jolla mf ei vaan oikeesti oo hyvä lääke. Pitää ottaa monta päivässä (kauhee muistaminen?!?) JA yks parhaista puolista on se, että vaikutus kestää 8…10h. Eikä loppumista ees huomaa.

Tunteiden säätelyssä on selkeetä eroo. Enää ei lähe sata lasissa kaikki tunteet. Pinna pitkittyy ja jaksaa selittää ja kertoo sen tuhannen kertaa. Ajatus on kirkkaampi. Jos aikoinaan sanoin, että kun concerta tuli, ni pää oli täynnä heiniä ja kävi paalauskone, ni Elva on kyllä ollu sit potenssiin sata. Ei voi edes verrata.

Ei oo nousuja eikä laskuja. Miinuksena tietty hinta, ja siks tätä postailen. Kaipailen muiden kokemuksia, koostaisin niistä anonyymin ”tiedotteen” kun moni lääkäri tarvii kokemuksia kun ei uskalla uutta lääkettä määrätä.

(kuva:www.adhdcenter.n.nu/elvanse)

11 vastausta artikkeliin “Elvansen korvausasiaa ja kokemuksia

 1. Mulle vaihdettiin Elvanse kun metyylifenidaatista tuli kamalia sivuoireita (närästystä, vatsaoireita, hermostuneisuutta jne…). Elvanse on kyllä huomattavan paljon parempi ollut. Ei paljon ollenkaan sivuoireita, ja on sellanen normaali mutta keskittynyt olo, ja energiaa/motivaatiota riittää. Pitkävaikutteisuus oli pääasiassa hyvä, kun ei tarvitse napsia pillereitä enempää kun se yksi aamulla. Jouduin kumminkin vaihtamaan lopulta deksamfetamiiniin, kun aikatauluni on sen verran vaihteleva että tarve keskittymiseen on usein illalla, ja Elvansea ei voi ottaa silloin (ellei halua valvoa koko yötä).

 2. Mä sain tuon 331 liki vuoden vanhalla B-lausunnolla. Kirjoitin itse myös perusteisiin, että mulla on ADHD ja oikeus saada siihen ihmisarvoinen hoito lääkityksineen ja piste. Sillä se herui.

 3. Concerta aiheutti itsellä sydämen tykytytystä, hikoilua, vapinaa, ahdistusta.. ja vaikka mitä. Tosin anto se potkuakin, mutta valitettavasti sivuoireet ajoivat ohi loppupeleissä hyödystä. Nyt Elvansee ensimmäinen aamu. Tuossa 4:00 ottanu ja niinkin pirteenä, että tänne tulin kirjottaan. Lievää ”kuumotuksen” tunnetta on, mutta se onkin about ainut sivuoire mitä tähän mennessä havainnu. Concertas ois tässä kohtaa pumpulla ollu jos sata lasissa. Energinen joskin hieman hutera olo huonosti nukutun yön jälkeen. Tulen varmaan tarkempia kokemuksia kertoilemaan kun on enempi kokemusta tästä valmisteesta. Mutta kyllä tämä jo nyt vaikuttaa mainiolta Concertaan verrattuna.

 4. Muikku, meikäläisellä eka päivä takana Elvansea ja annos taitaa olla liian iso, vaiks onki se pienin 30mg… Mieli oli hyvä koko päivän, ja, jos voi sanoa, niin tuntu normaalilta, ei ollu semmottis ähkäilyä päivän normiaskareiden kanssa, ne vaan tuli tehtyä. Mutta sitte tuli iltapäivästä samanlainen olo, kun joskus on tullu liiasta kahvin lipittämisestä (mun tapauksessa 2 kuppia putkeen riittää aiheuttamaan kofeiiniöverit;), eli vapinaa ja sydämen lepatusta, ja kummallinen epämukava ”surina”-olo. Nyt on kello kohta puol kaks, surinat ja lepatukset on ollu poissa jo pari tuntia, ja voisin kuvitella meneväni unelle, sain myös reseptillä vahvaa Melatoniinia, jos nukahtamisen kanssa tuleekin onkelmaa. Täytyy koittaa saada toi annostus kohilleen, lekuri meinas, että, jos saadaan tää lääke toimimaan, niin sitten ruvetaan säätämään B-lausuntoa korvausta varten. En tiiä miten se käytännössä tapahtuu, mut positiiviseltahan se kuulosti, asia ja lääkäri. Semppiä teilleki! 🙂 p.s. hyvä pointti toi oikeus ihmisarvoseen hoitoon!

 5. Sain diagnoosin alkuvuodesta aikuisiällä ja aloitettiin MPH:lla (metyylifenidaatilla). MPH:sta oli todella suuri apu sellaiseen raakaan lukemiseen ja keskittymistä vaativaan hommaan, mutta muuten se kyllä tuhosi persoonallisuuteni aivan kokonaan. Jatkuvaa ärtyneisyyttä jos joku kehtasi häiritä työskentelyäni, sosiaalisissa tilanteissa turhautumista, innostumisen puutetta ja melankoliaa, jatkuva nälkä ja vessassa ravaus aiheuttivat myös ongelmia. Vaikutusaika oli kohdallani myös molemmilla kokeilluilla MPH-valmisteilla (medikinet ja concerta) äärimmäisen lyhyt. Medikinet varsinkin tuntui imeytyvän jo muutamassa minuutissa parhaimmillaan ja vaikutus kesti totutteluajan jälkeen hyvällä tuurilla 3h yhdellä 20 mg kapselilla ruoan päälle.
  Concerta oli jo huomattavasti tasaisempi ja ei aiheuttanut samanlaisia kummallisia ilmavaivoja kuin Medikinet, mutta noiden käytettävyys päivittäisessä elämässä kohdallani oli todella hankalaa nopean metabolian vuoksi. Lisäksi saat olla kantelemassa lääkkeitä aina mukana kun tiedät että kolmen tunnin (Concertalla 4-5h) kuluttua vaikutuksen laantuessa mieliala saattaa romahtaa täysin. Päivästä riippuen saa olla nielemässä lääkkeitä 2-3x päivässä.
  En yhtään ihmettele miksi jotkut vanhemmat kokevat tämän lääkintäprosessin ainakin alussa niin vaikeaksi, kun vaikea edes kuvitella kuinka raskaita nuo mahdolliset sivuvaikutukset ovat lapselle, joka ei välttämättä ymmärrä mistä ikävä olo johtuu.

  No, nyt sain elvansen 30 mg testiin ja tämä on kyllä aivan omassa luokassaan. Ruokahalu on palautunut normaaliksi, olen sosiaalisesti jälleen oma itseni, löytyy sellaista takaa puskevaa motivaatiota tehdä vaan asiat siltä istumalta, keskittyminen onnistuu vaikeampienkin asioiden kohdalla, päivän mittaan ei enää vedetä hirveää psyykkistä vuoristorataa ja kaiken kaikkiaan paljon normaalimpi ja dynaamisempi olo eikä mitään pingottuneita tuntemuksia kehossa tai mielessä. Säilytän kärsivällisyyteni ihmisten kanssa. Kaiken kaikkiaan PALJON luonnollisempi olo.
  Pysyn toimintakykyisenä koko päivän ja ei tarvitse miettiä tai murehtia vaikutusten laantumista ollenkaan. Lääkkeen vaikutus alkaa äärimmäisen huomaamattomasti ja laskee joskus iltapäivällä huomaamattomasti pois, mutta olen vielä myöhään illallakin mukava oma itseni.

  Hyvä olisi jos markkinoille saataisiin vielä enemmän annoskokoja. Tuo 30 mg (=8,9 mg dekstroa) voi olla joillekin ihan vähän liian korkea annos ja annoskokojen säätäminen ja räätälöinti helpottuisi jos olisi mahdollista ottaa aamulla esim. 30 mg ja muutaman tunnin kuluttua 10-20 mg kapseli ennemmin kuin 30 mg + 30 mg tai kerralla 50 mg. Tai Vastaavasti herkemmille ihmisille löytyisi 5 mg dekstroa vastaava annoskoko.

  Tämäkään lääke ei siis toimi kaikilla identtisesti vaikka lääkeyhtiöt yrittävät aina markkinoida tuotteensa äärimmäisen simppelisti toimivina kokonaisuuksina. Ihmisten reaktioita katalysoivien entsyymien konsentraatioprofiileissa voi esiintyä jopa 10-100 kertaisia eroja joissain systeemeissä ja tällä on merkittävä vaikutus lääkitystä säädettäessä ja suunniteltaessa. Tästä ei vaan puhu oikein kukaan Suomessa.

  Sopivan lääkityksen löytäminen voi olla aluksi raskasta ja aikaa vievää, mutta prosessia ei todellakaan kannata lopettaa ensimmäiseen vastoinkäymiseen. Oikean lääkityksen löytäminen on investointi loppuelämäksi.
  Ja B-lausunto onnistuu mikäli on hyppinyt muiden lääkkeiden läpi ja ne on todettu toimimattomiksi (keskustele lääkärisi kanssa). Sitä en tosin ymmärrä miksi tämä oikeuttaa vain rajoitettuun peruskorvattavuuteen, ihme syrjintää.

 6. Tänään tuli korvaushakemus joka on HYLÄTTY! Aiemmin söin pari vuotta concertaa ja vaihdettiin elvanseen kun tuli niin huono olo. Perusteluna oli että sairauteni ei katsota täyttävän korvaamiselle täyttäviä edellytyksiä, kun sitä ei ole aloitettu lapsuusiässä… olen 38vuotias ja diagnosoitu 3v. sitten adhd kun ongelmia ollut koko elämäni! Hassua miten voidaan evätä korvaus lääkkeeseen, miksi joku toinen on enemmän tarvitseva kuin toinen?

  1. Kannattaa keskustella lääkärisi kanssa vielä asiasta. On mahdollista että hakemus menee läpi toisella yrittämällä varsinkin jos sattuu eri käsittelijä.

   Onneksi meillä on käypähoidon puolella äärimmäisen skarppeja psykiatreja jotka ajavat muutosta.

 7. Itsella conserta aluksi 36mg jonka jälkeen 54mg aamulla ja 36mg iltapäivällä noin 6kk jonka jälkeen dekse annoksella 3 * 3 sekä 300mg voxtra. Toimintakyky patempi kun koskaan. Pystyin jopa aloittamaan kitaran soiton uudestaan o/
  Diagnoosin sain 26v kun hain apua lääke sekä huumeriippuvuuteen.
  Toimintaterapeutilla kävin noin 2v josta olikin suuri apu itsettunnon sekä omienvahvuuksien löytämiseen, huonojenpuolien hyväksymiseen ja itselle anteeksi antamiseen.
  Työelämässä kaikki paremmin ku koskaan ja pystyy ja jaksaa pojan kanssa leikkiä.

 8. Tein muuten oikeusasiamiehelle kantelun ikäsyrjinnästä tuohon korvattavuuteen liittyen, tuskin se mihinkään johtaa, mutta onpa ainakin koitettu.

 9. Tuli tänään sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalta kanteluni johdosta vuosi valituksen jälkeen elvansen korvauksesta HYLÄTTY vastaus, että todella kiva juttu! Hyvä lääke mutta liian kallis jatkuvaan käyttöön tällähetkellä..

 10. Mä sain elvat ensimmäisenä lääkkeenä. Kela hylkäsi hakemuksen. Ainoa syy, että lääkitystä ei olla aloitettu lapsena. Minulla perusteena lääkkeelle vaikea migreeni. Kaikki 5HN1 reseptoreihin vaikuttavat aineet kielletty. Eli käytännössä tämä on ainoa lääke, jota voin käyttää. Nyt se on kierroksella sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa. Ja minä myös valitin eduskunnan oikeusasiamiehelle.
  Jännityksellä odotan vastausta.
  Jos jo tässä ketjussa linja poikkeaa näin kovasti. Niin oikeudella korvaavuus kuuluu saada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s