ADHD kulkee Päivi Hakalan elämänkumppanina

Nokian Uutiset, julkaistu 9.12.2011

ADHD:n takia Päivi Hakalan on vaikea arvioida aikaa ja kotitöiden kastoa. Tiskikoneen tyhjennys voi tuntua koko päivän urakalta ja jäädä siksi tekemättä.

Elämänsä 32 ensimmäistä vuotta nokialainen Päivi Hakala kuvitteli olevansa pohjattoman laiska.

Teini-iässä hän pinnasi koulusta, ja aikuisena pisimmät työsuhteet kestivät puoli vuotta. Kyllästyminen iski nopeasti. Kotona hän ei jaksanut laittaa ruokaa, siivota tai pestä pyykkiä. Arjen pyörittäminen vaati niin paljon energiaa, ettei Hakala jaksanut edes aloittaa.

Lääkäri määräsi hänelle masennuslääkkeitä.

Sitten vanhimmalla tyttärellä Tarulla todettiin 10-vuotiaana ADD. Kuunnellessaan lääkärin vastaanotolla listaa taudin oireista Hakalan mieleen iski ajatus. Varmistuakseen asiasta hän kokeili kotona tyttärensä lääkkeitä. Iltapäivällä kyläilemään tulossa ollut kaveri soitti. ”Kerroin siivonneeni viimeiset kahdeksan tuntia, ja pohdin, ehtisinkö vielä siivota roskakaapin ennen kuin hän tulee.” Hakalalla diagnosoitiin ADHD, mikä tarkoittaa ADD:n tarkkaavaisuushäiriöiden lisäksi ylivilkkautta.

Hakalan tapauksessa ylivilkkaus ilmeni impulsiivisuutena. ”Kun Taru oli ihan pieni, halusin vaihtaa maisemaa ja heitin tikalla kartalle, mihin muutan.” Diagnoosin jälkeen Hakalan on pitänyt rakentaa minä-kuvansa uusiksi, mutta nyt elämä on melko hyvin mallillaan.

Hakala osti hiljattain miehensä kanssa Linnavuoresta omakotitalon, ja marraskuussa vietettiin pariskunnan häitä. 12-vuotiaan Tarun lisäksi elämää taloon tuo pariskunnan 3-vuotias tytär Heta.

Hakala kokee, että lääkityksestä on ollut hänelle iso apu.

”Lääkityksen aloittamisen jälkeen sekä minä, parisuhteeni ja lapseni voivat paremmin. Koen nyt olevani se Päivi, mikä olen aina ollut”, ensi viikolla 34 vuotta täyttävä Hakala sanoo. Hakala sureekin, että Kela lopetti kevättalvella ADHD-potilaille määrättävän Metyylifenidaattilääkityksen korvaamisen yli 29-vuotiaille. ”Pääsen vielä halvalla, kun maksan lääkkeistäni kuussa vain noin 70 euroa. Lääkkeiden syömättä jättäminen veisi monelta työkyvyn.”

Kevättalvella Hakala oli mukana keräämässä ja luovuttamassa adressia, joka vastusti lääkekorvausten lopettamista.

Adressin lisäksi Hakala on tehnyt ADHD:ta sairastavien hyväksi paljon muutakin. Hän on halunnut murtaa myytin ADHD:stä lasten tautina ja antanut aikuisille tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöisille kasvot.

Hakala toimii potilasetutoimikunnan puheenjohtajana Suomen ADHD aikuiset ry:ssä, pitää ADHD-aiheista blogia ja kiertää paikkakunnilla luennoimassa ammattilaisille ja ADHD-lasten vanhemmille sairaudesta.

Hän toivoo myös, että diagnoosi ei herättäisi ihmisissä häpeää.

”Koen, että ADHD on voimavara. Olen loistava ideoimaan ja ratkaisemaan ongelmia. Osaan innostaa muita ja heittäytyä.” Tammikuussa Hakala järjestää Nokialla ADHD-aikuisille tarkoitetun vertaisryhmätapaamisen. ”Luulen, että diagnosoimattomia aikuisia on vielä paljon. Usein tautia ei tunnisteta, vaan hoidetaan jotakin sen oiretta, kuten masennusta.” Jokin aika sitten Hakala kertoi kokemuksistaan television Inhimillisessä tekijässä ja MOT-ohjelmassa. ”Moni otti ohjelman jälkeen yhteyttä ja kertoi itkeneensä, kun oli nähnyt ohjelman. He olivat tunnistaneet siitä itsensä.

Eniten Hakala on kuitenkin huolissaan lapsista.

”Koulussa opettajan huomion vievät usein ylivilkkaat ADHD-pojat. Kiltit ADD-tytöt, jotka uppoutuvat koulussa omiin maailmoihinsa ja putoavat siksi opetuksen kärryiltä, jäävät kaikilta huomaamatta.”

PDF: Nokian Uutiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s