Neljän kirjaimen kaaos

Me naiset 4.8.2011

Päivillä ja Mitellä on tarkkaavaisuushäiriö, ADHD.

Sininen Toyota jyrskyttää vajaata viittäkymppiä Päivi Tasalan auton edessä. Ohi ei pääse, liikaa mutkia tiessä. Kuskin hermot palavat näillä hetkillä.
– Mitä se ny siinä?! Mä en kestä.

Jonottaminen on Päiville painajainen. Kaupan kassajonossa on käynyt pari, no aika monta kertaa, niin, että hän on kilahtanut, hylännyt ostoskärrynsä ja lähtenyt. Ei vaan kestä.

Päivin kotona

Hetken päästä Päivin auto jättää toyotat taakseen, kääntyy oikealle, sitten Siwan ohi ja ylämäkeen. Ollaan perillä metsän reunassa, vanhassa omakotitalossa Nokian Linnavuoressa.
Tänne ei usein pääse kylään. Tänään poikkeuksellisesti pääsee, mutta Päivi ja hänen 12-vuotias tyttärensä Taru ovatkin siivonneet raivolla monta tuntia. Normaalisti kotona on sotkuista, eikä sotkuisuus tarkoita nyt paria pölykoiraa vaan vaateröykkiöitä, roskasäkkejä, roskia säkkien ulkopuolella, tahroja, outoja myttyjä.
– En osaa siivota. Tavaroille ei ole omia paikkoja, ja ne kasautuvat. Taru ei saa ikinä tuoda kavereita kotiin, koska en halua kenenkään näkevän tätä, Päivi kertoo.
Päivi kyllä suunnittelee siivoavansa. Illan itseinhossa kypsyy päätös: huomenna se tapahtuu. Heti, kun hän herää, hän raivaa lattian ja siivoaa nuo kaapit ja ja… Aamulla hän avaa ensin tietokoneen ja pelaa yhden pelin. Ja toisen vielä. Vielä yksi! Kunnes on kulunut kahdeksan tuntia ja kämppä on edelleen siivoamatta.

Laiska ja tyhmä?

Kolmekymmentä vuotta Päivi luuli olevansa vain laiska. Ihminen, jolta ei onnistu sama mikä muilta. Muut osaavat istua paikallaan. Muilla on tavarat tallessa ja rahaa säästössä. Päivi saattaa ostaa kolmensadan euron kengät, koska ne on nyt pakko saada. Onko varaa? Ei.
– Kato nyt esimerkiksi tätä.
Keittiön pöydälle kasaantuneiden kerrostumien alta löytyy litteä pakkaus, jossa on näköjään peilipallokuutioita.
– Tällaisiakin hyödyllisiä juttuja olen ostanut, ja tuossa ne ovat sen jälkeen olleet.
Kaksi vuotta sitten omille luonteenpiirteille alkoi tulla muitakin selityksiä kuin laiskuus ja tyhmyys. Ensin tytär sai ADD-diagnoosin. Add on tarkkaavaisuushäiriö ilman hyperaktiivisuutta tai impulsiivisuutta. Lääkäri kertoi, että hyperaktiivisuuden tai impulsiivisuuden kanssa diagnoosiin olisi tullut vielä yksi h: adhd.
Ahaaaaa, mietti Päivi. Impulsiivisuus kuulosti tutulta. Yhtenä päivänä hän otti kokeeksi Tarun lääkkeen. Kävi ilmi, että itse tehty adhd-diagnoosi osui nappiin. Tarun lääkeannos oli tosin hiukan liian iso:
– Siivosin kahdeksan tuntia putkeen, enemmän kuin kymmenen vuoden aikana yhteensä. Oudointa oli se, että siivoaminen ei ottanut yhtään päähän.
Adhd-lääkkeistä kiistellään, eikä Kela korvaa yli 25-vuotiaiden lääkitystä. Tasalan naisten elämää ne ovat kuitenkin helpottaneet.

Linnavuoren ruutitynnyri

Adhd:sta tulee yleensä mieleen puissa kiipeilevä pikkupoika, joka häiritsee tunnilla ja tekee kepposia. Mutta se voi olla myös aikuinen perheenäiti – juuri sellainen, jonka koti ei pysy järjestyksessä ja jonka hermot palavat sekunneissa.
Jälkeenpäin ylilyöntejä voi muistella naurun kanssa. ”Ei oo enää kotiin tulemista ikinä!!!” sai tytär kerran kuulla puhelimessa, koska äidillä ei ollut aamukahviin maitoa, kaupat olivat lakossa ja Tarulla oli koulussa se viimeinen kolikko, jolla olisi voinut käydä ostamassa naapurilta. ”On varmaan kivaa kahvitella siellä työpaikalla, kun on maitoa!!!” kaikui avopuolison puhelimeen.
Impulsiivisuus näkyy myös nopeana kyllästymisenä. Päivin pisin työsuhde on kestänyt puoli vuotta. Puhelinmyyjänä hän sai kaksi ylennystä parissa kuukaudessa ja tienasi huipputiliä provisiopalkalla. Sitten alkoi kypsyttää: aina samat puheet ja sama tuote. Päivi huomasi pyörivänsä tuolillaan ja sanoi itsensä hetken mielijohteesta irti.
Vaikeinta on, kun pitäisi jaksaa rutiineita tai kuunnella tylsää luentoa. Ammattikorkeakoulussa lehtori puhui asbestilattian purkamisesta, ja Päivi keskittyi laskemaan, montako kertaa opettaja sanoi ”eiks niin”. Kaikki muu meni ohi. Toisaalta: energiaa ja ideoita riittää.
– On se hienoakin, että päässä kohisee kaikkea. Osaan innostaa ihmisiä ja saan asioita alulle. Työelämässä minulle voisi sopia vaikka projektinjohtajan työ. Jonkun muun pitäisi vain toteuttaa projektit loppuun.
Tällä hetkellä hänellä on kaksi omaa firmaa. Ammattikorkeakoulukavereiden kanssa perustettu osuuskunta Prameet neliöt tekee sisustussuunnittelua ja pitää kursseja, toiminimi Päivi Tasala aloittaa syksyllä adhd-koulutukset. Päiville sopii parhaiten, että työrupeamat ovat lyhyitä ja intensiivisiä eikä tarvitse mennä kahdeksaksi tunniksi konttoriin. Ja kun edessä on luento tai muuta keskittymistä vaativaa, hän ottaa lääkkeen.
– Jos en ota, keskeytän kaikki. Kattokaa, mä olen täällä! Mä!

Vai luova ja kekseliäs?

Jos sattuu olemaan taiteellisesti lahjakas, adhd voi olla hyväkin juttu. Päivi ei vaihtaisi luovuuttaan mihinkään. Hän tekee käsitöitä, maalaa, laulaa ja kirjoittaa kahta suosittua blogia. Öisin päässä pyörii jos jonkinlaista ajatusta niin paljon, ettei uni meinaa tulla.
– Voiko jäkälää paalata? Tätä mietin yhtenä yönä.
Mutta jos ei osaa piirtää, askarrella tai tuunata, mihin ihminen silloin purkaa luovaa energiaansa? Äkkinäisiin päähänpistoihin.
Aikuisen ihmisen adhd teettää kaikenlaista harmia. Sammakoita, joita pääsee suusta, kun sanoo vahingossa sen, mitä ensiksi tulee mieleen. Sisäistä levottomuutta ja ahdistuksen tunnetta. Vaihtuvia miessuhteita, koska alkaa kyllästyttää. Kesken jääneitä opintoja. Riitoja. Masennusta, joka tulee siitä, kun pienestä asti kuulee, että on laiska ja tyhmä.
Adhd-tyttöjen rauhattomuus on useammin sisäistä kuin poikien, joilla se näkyy levottomuutena ja häiriköintinä. Tytöt taas saattavat olla koulussa hitaita haaveksijoita tai höpsöjä kikattelijoita. Niitä, joita kaikki katsovat että ’lopeta!’, mutta jotka vain jatkavat.
Nykymaailmassa on vaikeaa pärjätä, jos ei ole pitkäjänteinen eikä toisaalta kestä rutiineja. Tarkkaavaisuushäiriöisen opinnot jäävät helposti kesken, ja entäs ne työt, joihin ei tarvita koulutusta? Ne ovat rutiinitöitä, eikä adhd-ihminen kestä kauaa kaupan kassalla.

Kaikki aika hyvin

Niinhän se periytyy. Miten kotona Humppilassa ja Päivin luona Nokialla asuu adhd-energiaa kahdessa polvessa. Tyttärillä on äiteihinsä verrattuna se etu, että he saavat apua jo lapsina. Mitte ja Päivi osaavat kertoa, että ei, et sinä ole huono etkä tyhmä. He tietävät, miltä se joskus tuntuu:
– Kuin olisin nelikulmainen palikka, jota yritetään tunkea pyöreään reikään, Päivi kuvaa.
Nykyään molemmilla naisilla menee mukavasti. Miten opinnot ovat vielä vähän kesken ja harjoittelu on sujunut hyvin. Hän miettii, yrittäisikö hevoshoitajatutkinnon jälkeen opiskella tallimestariksi.
– Se kyllä kiinnostaisi hirveästi, ja tältä tallilta on luvattu töitä, jos opiskelen tutkinnon. Mutta koulu maksaa tuhat euroa. Lisäksi, pääsisinkö sinne edes, vaikka saisin jotenkin rahat kokoon?
Päivikin elää hyvää kautta. Takana on uusia, yllättäviä ilmiöitä, kuten elämän ensimmäinen ylläpitosiivous. Edessä uusia juttuja, kuten ADHD – aikuiset ry:n potilasetutoimikunnan puheenjohtajuus.
– Mulla on välillä aamuisin herätessä sellanen älytön olo että ”Mää oon onnellinen!” Olen tehnyt onnellisuuteni eteen aika paljon töitä: ratkonut terapiassa ongelmiani, käynyt puolison kanssa parisuhdekurssilla. Saatiin hirveästi välineitä puhumiseen ja kuuntelemiseen. Minusta tuntuu, että ihmiset jäävät turhaan junnaamaan omaan elämäänsä. Valittavat vain, mutta eivät tee mitään.
(Päivin ja Miten kuvat ovat osa Mari Petäjän valokuvausprojektia AD(H)D:n kasvot. Projektista on tulossa näyttely ensi vuoden puolella)
Heidi Heino

Yksi vastaus artikkeliiin “Neljän kirjaimen kaaos

  1. Satuin näkemään sen ohjelman ja tulin heti tänne piipahtaan! Tuntuu kuin taakka olisi pudonnut harteiltani. Luojan kiitos etten ole ainut. Välillä tuntuu ettei kukaan ymmärrä mua enkä ymmärrä itse itseänikään aina. Jotenkin vaan on kova kynnys mennä lääkäriin ja hakea apua. ajatuksestakin tulee tippa linssiin mutta kyllä tää elämä tästä 🙂 kiitos sulle tuhannesti tästä blogista ja ohjelmasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s