Meille oireisille arki ja arjen hallinta ei suju ihan niinkuin Stromsössä. Unohdellaan, myöhästellään ja aikaansaamisenkin kanssa on vähä niin ja näin…
Fb:hen perustin ADHD:n arki– ryhmän, jossa tsemppaamme toisiamme ja kodin askareet on jaettu lukujärjestyksen avulla pienempiin osiin.
Monet ryhmäläiset ovat päässeet jo ylläpitosiivoustasolle! ADHD-oireinen ajattelee usein, että koko koti on siivottava kerralla ja koska urakka on usein mittava, ei alottaminen onnistu ja jää tekemättä ja sitten taas kaaos lisääntyy. Maria Laitisen Tavararemontti – blogissa on David Allenin kirjasta seuraava lainaus:
Henkisen tilan järjestäminen
Tuntuuko, että pää on täynnä “sälää”? Tekemättömiä töitä, joita ei edes kaikkia muista? Ideoita, joita voisi toteuttaa, mutta ei ehdi? Pitäsi lähettää kortti tädille 70-vuotispäivän kunniaksi, hankkia uusi auto, maalata eteisen seinät, varata hammaslääkäri, soittaa ystävälle, ostaa kuivahiivaa, järjestää liinavaatekaappi, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, pitää sapattivuosi. Ja tämä on vain omassa henkilökohtaisessa elämässä. Puhumattakaan niistä asioista, jotka työssäkäyvän pitää muista. Yrittäjällä muistettavien tehtävien lista lienee kaikken laajin. Tehtävät ovat erikokoisia, eri asioihin liittyviä ja vellovat päässä ei-niin-suloisena sekamelskana. Kuulostaako tutulta?
Luin David Allenin Kerralla valmista-kirjan ja sen inspiroimana päädyin pariin tehtävään, joita jokainen voi kokeilla. Antakaa palautetta, toimiiko. Puoli tunti/osio riittää, mutta enemmänkin saat käyttää.
1. Kirjoita lista kaikista tehtävistä, jotka mielessäsi pyörivät. Asia voi olla iso tai pieni, tehtävä tunnin sisällä tai ensi vuonna. Kirjaa kaikki tajunnanvirtamaisesti. Eräs tuttavani nimesi tämän “aivo-oksennukseksi”. Sana ei ole kaunis, mutta kertoo tehtävän luonteesta ja tarkoituksesta, saada pää tyhjäksi.
2. Kun lista on valmis, jaottele tehtävät neljään kategoriaan esim.:
– tänään tai tällä viikolla tehtävät
– 2 kuukauden kuluessa tehtävät
– tänä vuonna tehtävät
– ehkä/joskus tehtävät
Jo pelkkä tehtävien listaaminen helpottaa kuormaa. Asiat selkenevät ja saavat mittasuhteet.
3. Seuraavaksi listaa unelmasi, joko niin että ne ovat ratkaisuja tehtäviin liittyen tai mikä vielä parempaa, ihan kaikkeen liittyen. Miten haluaisit elämäsi elää? Millainen olisi unelmatyöpaikkasi? Jos saisit päättää kaikista asioista, millainen päiväsi olisi? Jos koet, ettet uskalla päästää mielikuvitustasi valloilleen, mieti syytä. Mikä estää unelmoimasta? Mitä voit menettää unelmoimalla? Mitä voisit saavuttaa unelmoimalla? Edesmennyt isäpuoleni tapasi sanoa, että pilvilinnoja on hyvä rakentaa, kun tarpeet ovat ilmaisia. Eli mitään ei menetä, jos pilvilinna romahtaa. Ja voittaa voi paljon, jos siitä tulee todellisuutta. Rohkeasti vaan!
Lopuksi voit vertailla tehtävä- ja unelmalistaa keskenään. Mitkä tehtävistä edistävät unelmiesi toteutumista? Mistä ei ole hyötyä niiden saavuttamisessa? Mitkä tehtävät ovat oikeasti tärkeitä? Voisiko jotain jättää kokonaan tekemättä ilman että maailma kaatuu? Kun korjattu lista on valmis, ryhdy tekemään tehtäviä. Älä siirrä huomiseksi mitään, minkä voit tehdä tänään!
tämäoli hyvä,tiedostamattani olen tehnyt tämänlaisialistojajo vuosia
Listojen tekijä olen minäkin. Ilman niitä jäisi moni asia hoitamatta. Toinen hyväksi havaitsemani juttu on se, että kun aloitan jonkun mielekkään homman, laitan kännykkään hälytyksen 30-60 min kuluttua. En anna itseni jumittua kivaan asiaan. Hälytyksen jälkeen teen jotain ”ikävää” asiaa pienen hetken. Palkinnoksi jatkan taas hetken mukavia juttuja. Itse asiassa voin jopa uppoutua näihin tylsiin hommiin, koska tunnen niin hyvää mieltä siitä, että sain lopulta jonkun rästihomman tehtyä.