Kun mies itse tuntee olonsa hyväksi, silloin hän on motivoituneimmillaan ilahduttamaan/miellyttämään naista. Mitä paremmin miehen oma elämä on järjestyksessä, sitä enemmän mies kaipaa rinnalleen naisen, jonka kanssa voi jakaa kaiken. Jos mies kokee ettei häntä tarvita, se on kuin hidas kuolema. Mies haluaa tuntea itsensä arvostetuksi, luotettavaksi ja hyväksytyksi.
Miesten kiinnostus ja motivaatio heräävät heidän tuntiessaan olevansa tarpeellisia, naisten puolestaan silloin kun he tuntevat olevansa hellittyjä ja rakastettuja. Jos miehelle antaa mahdollisuuden todistaa oman potentiaalinsa, mies näyttää myös parhaimman puolensa. Jos mies tuntee ettei hän voi menestyä, palaa hän hän vanhoihin itsekkäisiin tapoihinsa.
Sanat ”voisitko” ja ”etkö voisi” saavat miehet vastahakoisiksi.
Miehet inhoavat vaatimuksia. Naisten on taas vaikea pyytää tukea. Miehillä on taipumus vetäytyä syrjään ja miettiä vaiti huoliaan, naiset puolestaan tuntevat vaistomaista tarvetta puhua huolistaan. Miehet viehkoituvat naisesta, joka on silminnähden tyytyväinen ja iloinen. Mies ei halua kuulla naisen möyrivän negatiivisissa tunnelmissa ja ongelmissaan. Naisten kannattaisi tuoda esille itsenäisen, positiivisemman puolensa.
Mies kaipaa itsenäisyyttään sykleissä.
Mies on kuin kuminauha. Mies tulee lähelle, mutta kaipaa sitten välttämättä etäisyyttä ja sitten lähestyykin taas.
Miehen tarve vetäytyä kauemmas johtuu itsenäisyyden ja itsemääräämisen kaipuusta. Kun mies on eriytynyt kokonaan, yhtäkkiä hän taas kaipaakin rakkautta ja läheisyyttä. Miehet ”vuorottelevat” automaattisesti, sykleittäin läheisyyden ja itsenäisyyden kanssa. Jos tätä vetäytymisprosessia tuetaan oikein, mies palaa kiireen vilkkaa takaisin naisensa luo.
Nainen on kuin aalto.
Naisen tunteet vaihtelevat aaltomaisesti, äkkinäisesti. Miesten tulisi oppia tulkitsemaan naisen tunnevaihteluita.
Neuvo: Sano rakastavasi tyttöystävääsi.
Nainen haluaa tuntea itsensä rakastetuksi. Miehen tulisi kertoa hänelle rakastavansa häntä ja käyttäytyä myös sen mukaan ehdottamalla esimerkiksi yhteistä koti-iltaa. Miehen tulisi puhua tunteistaan, että tyttöystävä olisi tyytyväinen. Miesten tulisi muistaa, että pienet rakkaudenilmaisut ovat yhtä tärkeitä kuin isot.
Miehet kaipaavat ensisijaisesti luottavaista, hyväksyvää ja arvostavaa rakkautta. Naiset kaipaavat etupäässä hellää, ymmärtäväistä ja kunnioittavaa rakkautta.
Nainen kaipaa:
Hellyyttä
Ymmärrystä
Kunnioitusta
Omistautuneisuutta
Vahvistamista (suhteen vahvistamista, laillistamista)
Vakuuttelua
Mies kaipaa:
Luottamusta
Hyväksyntää
Arvostusta
Ihailua
Tunnustusta
Rohkaisua
” Miehen neuvominen pyytämättä on samaa kuin olettaisi, ettei hän tiedä, mitä tekee, tai ettei hän osaa tehdä sitä itse.” Grayn mukaan marsilaiset eivät pyydä apua, ellei he sitä tarvitse. He eivät myöskään itse neuvo toisia, ellei sitä pyydetä, sillä he kokevat sen toisen ihmisen aliarvioimiseksi.
Naiset päinvastoin arvostavat pyytämättä saatua apua. Naisista se on arvostamista, huomioimista ja välittämistä, että tullaan auttamaan vaikkei sitä pyydettäisikään.
Naiset haluavat ”avautua” ja puhua tunteistaan, negatiiviset tunteetkaan eivät ole useinkaan naisille tabu ja naiset kokevat helpotusta saadessaan puhua asioista jotka painavat. Asioista puhuminen helpottaa ja auttaa käsittelemään negatiivisiakin tunteita. Naiset kokevat saavansa emotionaalista tukea, voidessaan kertoa ongelmistaan ystävilleen tai kollegoilleen. Miehet ovat tässäkin asiassa erilaisia. Miehet haluavat käsitellä asioitaan yksin, eivätkä kavereiden kanssa. He haluavat rauhoittua yksin ja käsitellä itse ongelmansa, kirjan mukaan mies menee luolaansa saadakseen rauhoittua.
Kirjan opetuksien mukaan miehen kannattaa antaa olla rauhassa, kun huomaa tämän vetäytyneen. Toki saa kysyä onko miehellä jotain mielen päällä, mutta asiaa ei kannata jäädä kyselemään jos mies vastaa, että kaikki on hyvin. Usein se tarkoittaa sitä, ettei mies halua puhua asiasta sillä hetkellä. Jos nainen taas vetäytyy ja on hiljaa, häntä ei saa missään nimessä(!) jättää rauhaan, vaan kannattaa rohkeasti kysyä mikä mieltä painaa ja voisiko jotenkin olla avuksi. Nainen kokee olonsa hylätyksi jos hänet jätetään omiin oloihinsa. Parisuhteessa miehen luolaan meneminen on helppo huomata. Kun mies haluaa omaa aikaa, kirjassa neuvotaan sitä miehelle antamaan, sillä se on miehelle tärkeä tapa käsitellä tunteitaan. Se ei ole henkilökohtainen loukkaus naista kohtaan, eikä tarkoita sitä, ettei mies enää rakastaisi tätä, vaikka monesti naiset niin erehtyvätkin luulemaan.
Jos haluan, että esimerkiksi poikaystäväni vie roskat, käyttäydyn juuri niin kuin kirjan malliesimerkissä. Saatan sanoa: ”Tämä keittiö on kuin sikolätti, se suorastaan haisee. Roskapussiinkaan ei mahdu enää mitään. Se pitää viedä ulos. Voisitko tehdä sen?” Viestihän on todella pitkä sekä negatiivissävytteinen ja kysymys epäsuora. Kirjassa paljastetaankin paras keino, miten saa miehen viemään roskat, se tapahtuu kysymällä ”Veisitkö roskat ulos?”
”Rakastuneena mies kadottaa aika ajoin itsensä.”
MIKSI MIES MENEE LUOLAANSA?
1. Miehellä on tarve pohtia ongelmaa ja löytää siihen käytännöllinen ratkaisu.
2. Hänellä ei ole vastausta kysymykseen tai ongelmaan eikä häntä ole opetettu myöntämään tietämättömyyttään. Siksi hänen on mentävä luolaansa selvittämään kysymystä.
3. Mies on huolissaan, stressaantunut tai vihainen. Hän tarvitsee yksinoloa rauhoittuakseen ja saadakseen tilanteen hallintaansa.
4. Hänen on löydettävä itsensä. Etenkin rakastuneena mies kadottaa aika ajoin itsensä. Liika läheisyys voi riistää hänen voimansa, jolloin miehen on taas vetäydyttävä naisesta kauemmas löytääkseen jälleen oman minänsä.
MITEN ”LUOLAMIESTÄ” VOI TUKEA?
Kun mies on vetäytynyt luolaan, hän on yleensä haavoittunut tai stressaantunut ja haluaa ratkaista ongelmansa yksin. Hän ei kaipaa empaattista kuuntelua saatika tilanteen ja tunteiden tenttaamista.
John Gray antaa naisille kuusi vinkkiä, joilla miestä voi tukea luolassa olon aikana. Näiden avulla mies tulee myös luolasta lyhyemmässä ajassa ulos.
1. Älä paheksu miehen vetäytymistarvetta.
2. Älä yritä auttaa häntä ongelman selvittämisessä tarjomalla ratkaisuja.
3. Älä yritä hoivata häntä kyselemällä hänen tunteistaan.
4. Älä istu luolan suulla odottamassa, että hän tulisi pois.
5. Älä ole huolissasi hänestä äläkä sääli häntä.
”Älä istu luolan suulla odottamassa, että mies tulisi pois.”
6. Tee jotain, mistä itse pidät.
Mies toivoo saavansa ongelmatilanteessa rauhan, koska hänen on tärkeää tuntea puolisonsa luottavan, että hän pystyy hoitamaan omat asiansa. Luottamus miehen kykyyn ratkaista omat ongelmansa on hyvin tärkeä hänen kunnialleen, ylpeydelleen ja itsetunnolleen. Siksi on tärkeää, että nainen ymmärtää miehensä luolakäyttäytymistä ja osaa tukea häntä siinä oikealla tavalla.
Näinkin sen voisi ajatella – viisi pointtia parisuhteeseen
1. Osaatko rakastaa myös itseäsi?
Tasapainoiseen parisuhteeseen tarvitaan aina kaksi ihmistä. Ihminen, joka ei rakasta tai hyväksy itseään, ei voi rakastaa aidosti ketään muutakaan. Miehesi tai naisesi ei voi olla se, joka pitää itsetuntoasi kasassa – se olet sinä itse.
Kun rakastut itseesi – hyväksyt lanteesi (liian muhkeat tai kapeat), hiuksesi (liian suorat, kiharat tai ohuet), jalkasi (liian pienet, isot tai lyhyet), kasvosi (liian kapeat, epäsovinnaiset tai pyöreät), koko ulkonäkösi, luonteenpiirteesi, tapasi olla ja elää – annat samalla myös muille luvan rakastaa sinua.
Kuinka voit odottaa kenenkään nauttivan seurastasi, jos et nauti siitä itse? Opettele rakastamaan muiden lisäksi myös itseäsi ja keskity niihin ominaisuuksiin, jossa itsessäsi pidät.
2. Hyvien puolten tuuletusta
Kaikissa ihmisissä on huonoja puolia. Joka päivää löytyy varmasti jotakin valittamista toisen käytöksestä tai tavoista. Onko pakko jättää tiskit pöydälle? Miksi sä neuvot koko ajan? Etkö sä koskaan voi kuunnella ensimmäisellä kerralla? Miksi et voi laittaa tavaroita oikeille paikoilleen?
Hyvät asiat ovat kuitenkin ne, jotka pitävät pariskunnat yhdessä. Jos hyviä, rakastettavia ja arvostettavia puolia on enemmän kuin huonoja, miksi et keskittyisi niihin hyviin? Ajattele niitä asioita, joista pidät hänessä. Kun myönnät hänen hyvät puolensa, pienet ärsyttävät piirteet saattavat tuntua yhtäkkiä kovin pieniltä.
Keskityin myönteisiin asioihin ja kieltäydyin hänen yllätyksekseen ottamasta turhia ongelmia esimerkiksi ex-suhteista tai sovituista menoista.
Liian usein parisuhteet ajautuvat pattitilanteeseen, jossa suhteen tilasta neuvotellaan päivittäin. Uusien oppien myötä päätin, etten ryhdy siihen enää. Kun keväällä tapasin mukavan miehen, ajatuksissani oli jokin eri tavalla: Keskityin myönteisiin asioihin ja kieltäydyin hänen yllätyksekseen ottamasta turhia ongelmia esimerkiksi ex-suhteista tai sovituista menoista. Luotin siihen, että hän hoitaa asiat parhain päin ilman, että käytän aikaani murehtimiseen tai sekaannun asioihin. Mies arvosti tätä suuresti.
Hyviin asioihin keskittyminen ei tietenkään tarkoita sitä, että pitäisi sulkea silmät kaikilta epäkohdilta ja kuvitella elävänsä satumaassa. Ei, se tarkoittaa toisen hyvien puolien arvostamista ja valituksen sijaan keskittymistä niihin juttuihin, joita on mukava tehdä yhdessä. Parisuhteessa täytyy myös ymmärtää molempia osapuolia. Joskus se voi tarkoittaa myös sitä, että kestää epävarmuutta, luottaa toiseen eikä ryhdy turhaan mustasukkaiseksi tai omistushaluiseksi.
Saadaksesi ihmissuhteen toimimaan, keskity siihen, mitä toisessa arvostat. Miksi olet valinnut juuri hänet kumppaniksesi? Mitä hänessä rakastat? Kun keskityt kumppanisi hyviin puoliin ja näytät arvostavasi niitä, saat niitä lisää.
3. Minä olen rakastettusi, en rättisi
Huippujen ja hyvien hetkien lisäksi jokaiseen ihmissuhteeseen kuuluvat myös vastoinkäymiset ja pienet harmit. Mutta jos koet, että sinua on kohdeltu väärin, ei mykkäkoulu, vihjailu tai kostaminen auta.
Normaalisti, jos mies on tehnyt jotakin, mikä on minusta tuntunut ikävältä tai loukkaavalta, olen alkanut käyttäytyä välinpitämättömästi tai näyttänyt mieltäni muuten sanomatta suoraan, mistä on kyse. Vihjeet eivät ole koskaan menneet perille. Syvemmät keskustelut eivät ole päättyneet sen paremmin – mies on kokenut ne kohtuuttomana syyttelynä ja niiden jälkeen aikaisempaa virettä on ollut hankala palauttaa.
Tein myös selväksi, että jos hän jatkossa aiheuttaa minulle tahallisesti käytöksellään turhaa päänvaivaa tai suruja, poistun hänen elämästään.
Nyt, kun tilanne sattui kohdalle tämän uuden miehen kanssa, kerroin hänelle rauhallisesti ja yhtään kiertelemättä, mistä on kyse ja miksi minua harmittaa. Käskin häntä miettimään, minkälaisen suhteen hän haluaa minuun luoda, ja ilmoittamaan minulle sitten, kun hän on saanut pohdintansa päätökseen. En painostanut enkä vaatinut mitään. Tein myös selväksi, että jos hän jatkossa aiheuttaa minulle tahallisesti käytöksellään turhaa päänvaivaa tai suruja, poistun hänen elämästään. Juoksiko hän karkuun? Ei, hänen mielestään asenteeni oli ennenkokematon, ja yhtäkkiä minusta tuli täysin vastustamaton hänen silmissään.
Terve omanarvontunto on lähtökohta tasapainoiselle suhteelle. Kaikkea ei tarvitse sietää. Entä kohteletko itse itseäsi niin kuin toivoisit muiden sinua kohtelevan? Monesti ihminen on itselleen pahin kaltoinkohtelija. Ala kunnioittaa ja kohdella myös itseäsi hyvin, niin muutkin tekevät niin.
Ajattelua kannattaa laajentaa myös ystävyyssuhteisiin. Jos sinä olet aina se, joka joustaa ja juoksee toisen tarpeiden, halujen ja aikataulujen mukaan, ystäväsi ei ehkä arvosta sinua kovin paljon. Poikkeustilanteita lukuun ottamatta ystävyyden kuuluu olla neuvottelua ja joustamista, vastavuoroista antamista ja jakamista. Ystävän ja rakastetun asema ansaitaan.
Tervettä omanarvontuntoa ei silti pidä sekoittaa egoistiseen vastapalvelusten vaatimiseen. Pyyteettömät teot ja välittäminen kuuluvat rakkauteen oli kysymys sitten parisuhteesta tai ystävyydestä. Mutta vaikka itse annat, et voi vaatia toiselta samaa. Rakkautta voi vain saada.
Kun et anna kohdella itseäsi kuin rättiä, olet arvokas myös kumppanisi silmissä. Huonoa kohtelua ei pidä sietää kuin poikkeustilanteissa. Ja jos tilanne ei puhumalla parane, voit aina äänestää jaloillasi.
4. Onni on oma asiasi
Monet meistä on opetettu asettamaan itsemme aina viimeisiksi. Mutta jatkuva uhrautuminen toisten puolesta ei tee kenestäkään hyvää ihmistä. Päinvastoin, jos koet aina jääväsi itse ilman, se tekee sinut lopulta katkeraksi.
Onnesta on jokaisella vastuu itsellään. Vaikka antaisit muille mahdollisuuden tehdä sinut onnelliseksi, he eivät välttämättä niin tee. Et saanutkaan ansaitsemaasi huomiota, kumppanisi ei halunnutkaan viettää päivää kuten olit suunnitellut, puolisosi unohti jälleen suunnitella yllätyksen hääpäiväksenne, seurustelukumppanillasi oli taas pää kipeänä… Et voi jättää omaa onneasi muiden käsiin, sillä ilo tulee sisältäsi. Muilla ihmisillä ei ole valtaa tehdä sinua onnelliseksi – he voivat vain jakaa ilosi.
Ellet täytä omia tarpeitasi, sinulla ei ole annettavaa myöskään muille. Tee itse itsesi onnelliseksi. Hyvä olo tarttuu ja säteilee lähimmäistesi elämään.
5. Kiitos sinusta ja minusta
Kiitollisuus ja rakkaus ovat voimakkaita tunteita. Ne vetävät iloa ja hyvää oloa luokseen, sillä on mahdotonta tuntea hyviä tunteita ja samaan aikaan ajatella kielteisiä ajatuksia.
Kielteiset tunteet estävät sinulta onnen. Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on nyt.
Kiitä kumppanistasi, kiitä lapsistasi, läheisistäsi ja itsestäsi. Kiitä heistä ja jälleen uudesta aamusta elämässäsi heti ensimmäiseksi herättyäsi ja katso, mitä tapahtuu.
Minulla ainakin on tänään hyvä päivä luvassa.
lähteet: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/21/ala-ota-ongelmaa-parisuhteesta
http://www.suhdesoppa.fi/parisuhde/miksi-mies-vetaytyy/