Tietoisuuden Kartta

Kartta oli siis tämä:

Kartta on kuva kunkin sisäisestä kokemuksesta eri tilanteissa. Se voi vaihdella tilanteen mukaan. Kartta on myös puhumisen väline. Oman kokemuksen jakaminen toiselle on jäsentyneempää, kun kokemuksestaan voi kertoa esimerkiksi alue kerrallaan.Karttaa voi käyttää myös kuuntelussa, kun haluaa jäsentää puhujan asiaa.

Tosiasiat

ovat tietoisuuden kartan ”todistettavissa oleva” neutraali, ainesosa, fakta. Tieto saadaan aistien kautta. Esim: luvut. päivämäärät, ajanjaksot, luetut tekstit. Ne kertovat täsmällistä tietoa ulkomaailmasta, olosuhteista ja toisista ihmisistä.Tosiasioita ovat myös tekemiset, mennyt ja nykyinen. oma ja muiden asiaan liittyvien ihmisten toiminta.

Ajatukset

Kuvaavat tietoisuutemme sitä toimintaa, joka tapahtuu aivoissa. Johtopäätökset, uskomukset, kuulot, tulkinnat, kokemukset, ennakkokäsitykset ovat kaikki ajatuksiamme. Ajatuksemme vrittyvät historiamme kautta. Ajatustoimintamme sisältää vähän objektiivista ainesta.

Tunteet

ovat kokemukesmme energisin alue. Tilanteet synnyttävät meissä erilaisia tunteita; hyvää mieltä. kiukkua, loukkaantumista, haikeutta, jne. Joskus tuntuu luontevammalta kuvata tunteitaan mielikuvina: olen pimeässä kuopassa, kuplin, sielua paleltaa ym. Vuorovaikutustilanteessa viestimme tunteita usein epäsuorasti.

Kehon reaktiot

ilmaisevat usein omalla kielellään, mitä ihmisen sisällä tapahtuu. Pala tulee kurkkuun, kun itkettää, päätä alkaa särkeä kun hillitsee suuttumustaan. Vatsassa muljahtaa kun toinen katsoo rakastuneesti ja iskee silmää. Kaikkia kehon reaktioita ei ole helppo aina tulkita. Mitä keho yrittää kertoa, kun tietystä aiheesta puhuminen suhteessa aiheuttaa raskaan, kivettyneen olon rintakehään? Tai miten ymmärtää itseään, kun yllättävässä tilanteessa alkaakin huimata?

Toiveet, pykimykset, tavoitteet, päämäärät , unelmat  ja haluaminen kuvaavat tahtoamme. Oma sisäinen tahto on eri asia kuin opittu, ulkoapäin ohjautuva ”pitäisi tahtoaminen”. Oman tahdon löytäminen eri asioissa, sen ilmaiseminen, puolustaminen ja myös siitä luopuminen toisen takia on itsenäisen, aikuisen ihmisen tunnusmerkkejä. Tunnistettuun tahtoon liittyy myös paljon energiaa.

(tuleva) Toiminta

on halutun tahdon konkreettinen ja täsmällinen ilmaisu käytännön elämässä. Tuleva toiminta on täsmällinen suunnitelma, mitä tulen tekemään jonkun asian suhteen ja missä aikataulussa

ELI:

1. Määrittele ristiriita

2. Ymmärrä ristiriita kokonaan molempien kannalta

-Kartoita

-tosiasiat

-tunteet

-kehon reaktiot

Jäsennä

ajatukset

3. Kertokaa, mitä toivotte ja tahdotte

4.Tuota ratkaisuvaihtoehtoja

5. Valitse toimintatapa

”Se, joka haluaa, keksii keinot. Se, joka ei, selitykset”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s