ADHD-lapsen koulumenestys paranee lääkityksellä

Stimulanttilääkitys voi auttaa ADHD-lasta keskittymään koulunkäyntiin ja parantaa lapsen koulumenestystä. Lääkitytkään eivät silti menesty yhtä hyvin kuin muut lapset, osoittaa asiaa selvittänyt yhdysvaltalaistutkimus. Tutkimukseen osallistui 600 ADHD-lasta.

Stimulanttilääkkeitä käyttävät pärjäsivät matematiikassa ja äidinkielessä paremmin kuin ADHD-lapset, jotka eivät olleet lääkityksellä. Erot vastasivat matematiikassa noin viidenneskouluvuotta ja äidinkielessä kolmannesvuotta. Lääkitytkään ADHD-lapset eivät silti tavoittaneet muiden lasten tasoa.

ADHD-lapset ovat tyypillisesti lyhytjännitteisiä, häiriöherkkiä ja yliaktiivisia. Huonoon keskittymiskykyyn yhdistettynä ei ole ihme, että lasten koulunkäynti on haasteellista. Noin 5 %:lla lapsista on ADHD kouluiässä, joten jokaisessa koululuokassa on keskimäärin yksi ADHD-lapsi.

Oireyhtymän hoitoon käytetään terapiaa, stimulanttilääkkeitä ja niiden yhdistelmiä. Stimulanttilääkitys on Yhdysvalloissa selvästi yleisempää kuin Suomessa.

Lähde: Terve Media

Pitkävaikutteinen metyylifenidaatti on turvallinen lasten ADHD:n hoidossa

Tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöstä kärsivien lasten epilepsian riski on kohonnut. Toisaalta tutkimustulokset nopeavaikutteisen metyylifenidaatin turvallisuudesta ovat olleet ristiriitaisia. Bostonilaisen lastensairaalan ja Harvardin yliopiston työryhmä on esitellyt yhdysvaltalaisessa neurologien kokouksessa tutkimuksen, jonka mukaan kerran päivässä annosteltava pitkävaikutteinen metyylifenidaatti (Concerta) on turvallinen lasten tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriön sekä epilepsian hoidossa.

Satunnaistettuun, kaksoisokkoutettuun vaihtovuoroiskokeeseen osallistui 27 lasta, joiden keski-ikä oli 10 vuotta. Heillä oli todettu ADHD ja epilepsia. Heillä ei ollut ilmennyt epileptisiä kohtauksia ainakaan kuukauteen ennen koetta heidän saatuaan epilepsialääkitystä. Lapset arvottiin saamaan 18, 36 tai 54 milligrammaa pitkävaikutteista metyylifenidaattia tai lumehoitoa viikon ajan, minkä jälkeen osia vaihdettiin, kunnes kaikki lapset olivat saaneet kutakin hoitoa. Lääkkeeseen ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia eikä pitkävaikutteinen metyylifenidaatti näyttänyt laukaisevan epileptisiä kohtauksia. Lievät haittavaikutukset hävisivät parissa päivässä lääkkeen antamisen loputtua. Metyylifenidaatti ei aiheuttanut lumehoitoa enempää haittavaikutuksia. Lapsista 40 % reagoi 18 milligramman, noin puolet 36 milligramman ja 75 % 54 milligramman annokseen. Tutkimusryhmä aikoo myös tehdä kokeen, joissa kokeillaan samoilla lapsipotilailla atomoksetiinia, joka ei ole stimulantti, vaan noradrenaliinin takaisinoton estäjä.

Lähde: Medline Plus 11.10.2006

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s