Tyttöjen ylivilkkaushäiriötä ei aina tunnisteta

Ylivilkkaudeksi diagnosoitu häiriö (ADHD) on tytöillä yhtä yleinen kuin pojilla, mutta tytöt oireilevat eri tavoin ja siksi heidän häiriönsä jää usein tunnistamatta. Ylivilkkaus on oire-yhtymä, johon kuuluu ylivilkkauden lisäksi tarkkaavaisuushäiriöitä ja impulssikontrollin puutetta. Tytöillä ylivilkkaus ei välttämättä vaikuta koulumenestykseen, koska heillä on poikia harvemmin oppimisvaikeuksia oireyhtymänsä vuoksi. Tytöillä ADHD -oireyhtymä ei näyttäisi lisäävän masennusriskiä aikuisuudessa yhtä todennäköisesti kuin pojilla, mutta sen sijaan tytöillä ilmenee poikia enemmän taipumusta päihteiden väärinkäyttöön. Sukupuolesta riippumatta ylivilkkaiksi diagnosoitujen lasten taustalla ei ollut keskimääräistä enempää avioeroja, perhe-ongelmia tai muita emotionaalisesti tai sosiaalisesti kuormittavia tekijöitä.

Tutkimuksen osallistui 140 poikaa ja tyttöä, jotka asuivat ydinperheessä ja jotka oli lähetetty tutkimuksiin ylivilkkauden vuoksi. Tutkitut olivat 6-17 vuoden ikäisiä. Verrokkiryhmänä toimi samankokoinen joukko samanikäisiä oireettomia tyttöjä ja poikia. Kaikille tutkimukseen osallistuneille tehtiin strukturoitu diagnostinen haastattelu ja neuropsykologinen testisarja ADHD:n alatyypit kyettiin tarkentamaan. Testit selvittivät myös tunne-elämään, sosiaalisuuteen, perhe-elämään, koulumenestykseen ja älykkyyteen liittyvää toimintakykyä. Suurin osa ylivilkkaiksi diagnosoiduista lapsista sai terapiaa ongelmaansa, mutta pojat saivat tyttöjä useammin lääkehoitoa ja kävivät psykoterapiassa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2002; 159: 36-42)

2 vastausta artikkeliin “Tyttöjen ylivilkkaushäiriötä ei aina tunnisteta

  1. Hei. 35-vuotias äiti nyt vihdoista viimein kokeilen, käytän Egvasym lääkettä. Lähes kaikki adhd oireet, lähes kaikista 3 ryhmästä on, tai ollut jossain vaiheessa. Työskentelen sosiaalialalla ja lasten kanssa sijaisena. Vakipaikkakin oli ja meni. Olisin kysynyt minkä niminen, mikä lääke sai korvattavuuden takaisin? Jos jatkan lääkkeen käyttöä. Pojalla 11-v adhd pienestä ja merikined lääkitys nyt on. 10-vuotias poika dysfasia tyylinen, mytta käytös ongelmaa koulussa ja pelkoja, suun alueen, että syönyt tai jotain mennyt suuhun tyylinen. Poikien oireiden ym jälkeen ollut oma väsymys, opettelu ja tiedostaminen. 6-v tyttö eskarissa, rauhallisin, mutta tahtoakin on. ja 3-v vilkas tytär omatoiminen ja pitää puolensa. Isä 40-V On hiljainen ja rauhallinen, arkakin ollut. ollut lukivaikeuksia ja hidas oppimaan ollut. hänen serkullaan vahva adhd. ps. Uusi ADHD diaknosointi, hoito ja hyvä arki ja omat sivusi vaikuttavat hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s