Kysy ADHDsta

Jos sinulle herää kysymyksiä aiheesta, sivuista, minusta, mistä vaan, kirjoita se tänne. Jos haluat kysyä ”privana” laita mailia paivi.tasala(at)gmail.com

41 vastausta artikkeliin “Kysy ADHDsta

 1. Pitäisi kirjoittaa pitkä selostus omasta tilanteesta (jos joku lukee näit?) ni ymmärtäis paremmin ja osais antaa oikeenlaista neuvoa. Jos koitan lyhyesti selittää:

  Mulla on vuoden 2010 keväällä – kesällä tehty add/adhd testit tuol Turun Addiktiopoliklinikan tiloissa misä on noi ihmiset jotka on perehtyny tuohon sairauteen- ja sen diagnoosin mukaan mulla on ‘keskivahva adhd’ ja tarvis jonkun lääkityksen, et pääsis kotisohvalta ylös. Mielenkiintoa löytyy melkeenpä mihinkä tahansa työhön/oppisopimus, tai johonki tollaseen (kouluu en pysty ees ajattelee).

  Mun tilanne niinku se, et oon 29v jäbä- ja oon korvaushoidos ollu pari vuotta. Entisen menneisyyteni takii lääkäri ei kirjota mulle mitään ‘kunnon’ lääkkei,koska luulee/ajattelee, et käytän niitä väärin.
  Vaikka tarkotus olis oikeesti päästä töihin ja noin..

  Menny teinivuodet tarkkailuluokalla,lopettanu ammattikoulun vajaa vuoden käynnin jälkeen kesken. Ajautunu aina vääränlaiseen porukkaan ja tullu ongelmii aika paljo.
  Nyt kuitenki oon jo jokusen vuoden halunnu oikeesti jaloilleni tosissaan. Mut ongelmaks on kehkeytyny se, et kun mun korvaushoito alko 2010 kesällä ja loppus 2011 lopulla tuolla Turun Addiktiopoliklinikalla jossa mulle ehdotettiin Concerta lääkitystä, mut ei voitu alottaa koskaan mun maksa-arvojen takia (oli liian suuret) nyt tilanne se, et noi arvot laskenu melkeen normaaliin, mut en ole enää tuolla Turun paikassa.
  Vaan muualla ja täällä lääkäri ei kirjoita mulle muutakun, Strattera ja Voxra nimisii lääkkei.
  Stratteraa kokeilin ihan hyvin tuloksin, mut tuli niin paljon huonoja sivuvaikutuksia, et piti lopettaa.

  Tuolla Turun Addiktiopoliklinikalla diagnosin yhteydes, ku sain kuulla niistä ni puhuttiin et ekaks kokeillaan Strattera lääkettä ja jos se ei pure/ei sovellu mulle, ni sit Metyylifenidaattia (Concerta muodossa) kokeiltais. Nyt olen eri paikassa korvaushoidossa ja en saa enää tuota lääkettä täältä omalta lääkäriltä 😦

  Mun ongelma on niinkun se, et olen korvaushoidon kanssa niin naimisissa, kun ihminen voi olla! Jos menen muille lääkäreille hakemaan apua, niin mun hoito loppuu tuolla ja sihen en ole valmis/ei ole mahdollista nyt.

  Tiedän, et saisin parempaa apua muualta, koska olen sitä jo saanut teoria-asteikolla, joka tyrehty omien maksa-arvojen takia sit kokonaan. Nyt olis kunnossa noi ja.. Äääh.. mitä mä teen tän kans?

  Olen tosta ‘Voxra?’:sta lukenu et se on depressiolääke ja olen aina vetänyt rajan sihen vaikka olen kaikenmaailman lääkkei syöny, et en ota misään nimessä masennus/depressio ja ssri lääkkei. Lääkäritkin on sanonu, et en oo mitenkään masentuneen olonen ihminen, enkä itekään koe masentuneen elämäksi mun omaa elämää.

  Jos joku vois kertoo, auttaa antaa jotakin vinkkejä mitä teen, koska eihän yks terveyskeskus/korvaushoito/a-klinikka lääkäri voi tuomita sitä, et jos olen käyttänyt joskus elämässäni noita vähän vahvempia piristei, ettenkö vois saada edes kokeilla auttaisko noi OIKEAT adhd-lääkkeet mua.

  Olisin valmis menemään vaikka laitoshoitoon alottamaan ton Concerta lääkkeen. Mut ei.. Ei jaksa..

  P.S. Voipi olla vaikeeta luettavaa ja moneenkertaan samat asiat, mut jos joku kestää loppuun saakka ja pystyy antaa vinkkei ni paljon +:aa sulle 🙂

  -Ystävällisesti: ToiVOtoN-

 2. tietäisikö kukaan mistä diagnoosin tekemään pystyvät lääkärit löytyvät suomen maalta. onko sami leppämäki helsigissä ainoa.

  1. Kuka tahansa lääkäri voi diagnosoida, mutta harvempi sen tekee. Ja yleisin reitti on kuitenki lääkärin lähetteellä psykiatrille.

  2. Morjes! Itsekin olen korv.hoidossa ja olen omasta halusta ajamassa hoitoa alas. Marraskuussa alkaa adhd tutkimukset. Odotan kovasti niitä ja toivon todelka että saisin asianmukaista apua oireisiini. Oletkos vieläkään saanut toimivaa lääkitystä vai hanaako ne vieläkin vastaan koska olet korvaushoidossa? Itellä mennyt hoito hyvin yli vuoden ollu ilman piriä ja muita paskoja. Elämä paljon paremmassa kuosissa. Keskittymisvaikeudet tekevät vaan arjesta ja opiskeluista haastavaa :/ Tsemppiä!!

  3. Itse kanssa painin asian kanssa kun vasta viime aikoina kun uudella ystävällä on adhd niin puhui ja luultavasti lapsena jo ollut koska koulu meni miten meni ja väärä seura kai ja kokeilin amfetamiinia ja se vaikutti niin että keskittyminen parani eikä ollut samanlaista kuin useimmilla. Nyt ollut kohta 14v ilman ja jo pelkästään diagnoosi auttaisi että olinko oikeesti vain tyhmä vai mistä kaikki johtui.

 3. onko lääkärikoulukunnat kahtia jakautunutta add diagnostiikassa. mulla olis pitkä ja ruma lista kirjoitettavaksi tänne elämän kaarestani, mutta en jaksa nyt nappuloida. en ole aikaisemmin voinut kuvitellakkaan itseäni esim. add:ksi->pitänyt itseäni muuten vain omituisena. haluaisin tutkituttaa tämänkin vaihtoehdon, mutta en tiedä miten. vaimo tästä asiasta ollut minua huolestuneempi, nyt itsekin olen herännyt asiaan. hän teki tämän sivun testin minun puolestani, koska pyysin ja hän näkisi minut eri tavalla. itse tein testin hänen jälkeen ja sain 68 ja hän sai minulle yli 100. tottkait laimentelin omia vastauksia ollakseni terve?jotain minun kuulemma asialle täytyy tehdä…en ole masentunut muuten vaan levoton sielu joka rauhoittuu muutamalla kaljalla ja joka ei saa mitään aikaiseksi. työt vedän fiilis pohjalla ja pyörin levottomana sängyssä alkuyöstä kun työt eivät anna rauhaa. kilpirauhasten toiminta on testattu ja todettu normaaliksi. mitä tekisin seuraavaksi.?

  1. no pari vaihtoehtoo olis, että tk-lääkärin lähetteellä psykiatrille, tai työterveyden kautta. Tai sitten yksityiselle. Viimesin on nopein ja kallein.

 4. tere taas,

  minua vähän ihmetyttää tämän mielenhäiriön selvittäminen terveydenhuollon tasolla. yrtin saada aikaa yksityiseltä ja kerroin että haluaisin selvittää mahd. add:n tai adhd:n. .1.VE lääkäritalon vastaus oli kun kysyin että neurologi vai psykiatri vastaus oli että neurologi vastaa keskushermosto jutuista mm. migreeni jne… ei aikaa myöskään psykiatrille… 2. VE terveystalossa sanottiin heti että neurologin vast.otolle aivo kemiallinen asia… no menen sinne. kysyin että onko mallia piuhhat päähän ja että miten valmistautua. vastaus oli että riittää kun tulet paikalle->v…u miten näitä oikein tutkitaan…..

 5. Katsoin juuri Sami Leppämäen vastaanottoaikoja. Ensimmäiset vapaat ajat ovat vasta syyskuussa.

  1. kannattaa kysellä niitä peruutusaikoja aina välillä. Sami on kyllä mun käsittääkseni Suomen parhaimmistoa tässä.

 6. Hakeuduin keväällä TE-toimiston – ja monialatyöryhmän kautta – viimeinkin tutkimuksiin… Todennäköisesti minulla on AD(H)D, sekä ahdistuneisuushäiriö… Olen lapsesta saakka tiennyt olevani erilainen, ja yleensä perheeni mustalammas, hyvä että asialle saa nimen kun viisikymmentä ikävuotta kolkuttelee vajaan puolentoista vuoden kuluttua! Ongelmani ei ole koskaan ollut hyperaktiivisuus vaan paremminkin haaveilu ja keskittymiskyvyttömyys sekä impulsiivisuus. Kuulomuistini todettiin erittäin huonoksi, samoin työmuistini – sen sijaan näkömuisti on paljonkeskiarvon yläpuolella…Taloushallinnan/toimistotyön alat ovat minulle tutkimusten perusteella ihan sopimattomia – sen olen aina tiennytkin! – mutta mitä muita vaihtoehtoja voisi olla moniallergiselle astmaatikolle jolla on vielä iskiasvaivatkin kiusanaan!?!? Taidan olla toivoton tapaus.

 7. 33 ikävuoden ”tervassa tarpomisen” aikana olen etsinyt syytä jos toista oman arkeni haasteellisuuteen.

  Taustoihini nuoruusvuosista asti kuuluu lukuisia koulusta erottamisia (lukio), keskeneräisiä korkeakoulutukintoja ja useita muuttoja paikkakunnalta toiselle. Tyyliini kuuluu lähteä, vaihtaa suuntaa, maisemaa tai mitä ikinä kun asiat muuttuu vaikeiksi tai aikaa on kulunut tarpeeksi. En ole elämässäni saanut oikein mitään valmista (onneksi ylioppilastutkinnon sain puristettua ammatillisen koulutuksen kylkeen) ja pysyvää vaikka esim. työelämässä olen saavuttanut merkittäviäkin työtehtäviä jo verrattain lyhyissä työsuhteissa, max 2v. Päämääräämättömyys ja saamattomuus kuvaa melko hyvin toimintaani. Itse en lapsuudestani muista muuta kuin että jo silloin olin ”haaveilija”. Seurassa kuin seurassa ajaudun omiin ajatuksiini ja oli/on hankala pysyä mukana hetkessä.

  Viimeinen hakusanani oli nuoren dementia ja /tai keskittymisvaikeudet, jonka avulla löysin nämä sivut ja ADD oireet. Juttuja lukiessani olo oli kuin olisi metrisellä halolla lyöty päähän. Oireet ja taudinkuva lukiessa tuntuu kuin elämääni peilattaisi näissä teksteissä.

  Hakeuduin neurologille joka teki neurologiset motoriset tutkimukset (terveen paperit) ja ADD testin jossa pisteytys yli 100. Neurologi passitti minut psykiatrille masennuksen poissulkemiseksi. Varasin suositellulle lääkärille jolla on sekä neurologin että psykiatrin paperit. Lääkärissä käynti oli mielestäni hyvin epämiellyttävä kokemus. Heti kättelyyn tuli sellainen olo että joko kaveri pitää minua luulosairaana tai lääkereseptiä tavoittelevana. Keskustelimme taustoistani ja koin että minun on vaikea puhua hänelle asioista. Lapsuudestani puhuttaessa en osannut sanoa kuin faktoja eli huono koulumenestys. Tämän käynnin perusteella diagnoosi oli että ADD ei ainakaan oli kyseessä, ei myöskään masennus, vaikka hän esitti kysymyksen että koenko tarvitsevani masennuslääkkeitä. Diagnoosin perusteena oli se että lapsuudestani en osannut kertoa muuta kuin huonon koulumenestyksen ja vaikeuden oppia kirjoittamaan ilman kirjotusvirheitä ;).
  Enkä osaa muutenkaan, ainoastaan luonteenomainen haaveiluni, omissa oloissa oleminen ja omien teiden kulkeminen. Kuitenkin lapsuuteni pääsääntöisesti oli onnellinen.
  Lisäksi perusteluissa lääkäri mainitsi että ADDstä kärsivän elämä on yhtä sähläämistä. Itse koen sählääväni taukoamatta mutta hänen mielestä ulkoiset seikat puhuvat muuta; olen onnistut pitämään mm. luottotiedot hallinnassa ja parisuhdekin on tällä hetkellä vakaalla pohjalla.

  Nyt olen hieman hämilläni. tuntuu että minulle heitetystä pelastusrenkaasta on pistetty ilmat ulos, ja että joidenkin on vain taisteltava ristiaallokossa koko elämä. Omalla kohdallani en etsi nopeaa ratkaisua tai keppaskonstia. Toivoisin että vain löytyisikö selitys tai keino jolla asiat voisivat ajan saatossa olla hieman helpompia. Mikäli minulle ADD diagnoosi sanottaisiin toivoisin että minulle löytyisi ensisijaisesti muita työkaluja arjen yksinkertaistamiseen kuin lääkkeet.

  Tämän lyhyen ja ytimekkään selostuksen tarkoituksena on avata kysymystä.
  Kannattaako luottaa ensimmäisin asiantuntijan diagnoosiin vai voiko olla että se on virheellinen? Mikä olisi oikea keino tai reitti hakeutua hoitoon?
  Jos kaikki oireet tuntuvat osuvan kohdalle onko diagnoosin esteenä se ettei osaa analysoida millaisia vaikeuksia lapsuudessa on saattanut olla? Omat muistikuvani alkavat vasta yläasteiästä.

  1. ei mullakaan oo havaintoo ennen yhdeksättä ikävuotta lapsuudesta. Jos on varaa, ni ilmammuuta yksityiselle, paras on Leppämäki , Hesassa ottaa vastaan Diacorissa.

 8. hei, olen 17v tyttö joka on aina kokenut olevansa ns ”erilainen” kuin muut ikätoverit, ja perheen mustalammas. koulussa on todella vaikea keskittyä, iltaisin nukahdan vasta pitkästi puolenyön jälkeen ja aamuisin voisin nukkua pitkään, kouluun herääminen on todella vaikeaa. olen ns hyperaktiivinen enkä keskity juuri mihinkään asioihin kuin pienen hetken ja sitten keskittymiseni herpaantuu. missä adhd/add diagnooseja tehdään? voiko koulun terveydenhoitajan kautta päästä ”tutkimuksiin”

 9. morot kaikille,
  olis tarkoitus viedä thaimaahan concertaa 2:n annos omaan käyttöön.
  siispä kysyn onko täällä ketään jolla on faktaa thaimaahan viennistä.? elikkä onko ollut ongelmia thaimaan päässä, tulli tai turvatarkastuksissa, huumekoiristajne..? jos on kuinka olette selvinneet?! no arvata saattaa, että ne jotka eivät selvinneet eivät myöskään vastaile täällä. Tärkeä! kotivirannomaiset (tulli, poliisi jne…) älkää vaivautuko, myös kotlääkärit ja lakimiehet voivat pysyä tästä keskustelusta pois kuten spekulaattorit. Todellisia kokemuksia jos löytyy niin mielelläni luen niitä -kiitos etukäteen- / nimim?
  shengen paprut jo tiedän. ai niin hyvät syksyn jatko lukijoille.

  1. lääkäriltä paperi , alle 3 kk:n satsi: ”we advise you to obtain a letter from your prescribing doctor or drug worker, which should confirm your name, travel itinerary, names of prescribed controlled drugs, dosages and total amounts of each to be carried”
   Ja sitte itellä Lontoossa oli myös tulosteet apteekista lääkkeistä.

  1. Murrosiän sanotaan voimistavan adhd/add piirteitä n. 40%. Uskosin että haasteet näkyy elämässä eniten ala-asteelta siirryttäessä yläasteelle (varhaisteini-ikä?) Koska silloin tarvii keskittyä kaikkeen muuhunkin, aineet on eri luokissa, kaikissa eri opettaja,jne.

 10. Hei,
  Kiinnostuin sivustasi ja se on ollut todella avulias. Yritin katsoa laittamistasi linkeistä lisää tietoa niistä öljyistä, mutta ne eivät jostain syystä enää toimineet. Olisin ollut kiinnostunut mihin kaikkeen niitä voikaan käyttää.

  Nyt varsinaiseen asiaan, olen ollut n.3vuotta parisuhteessa 25v. Miehen kanssa, jolla on todettu ADD. Elämä on ollut vuoristorataa, mutta onneksi jälkeenpäin osataan nauraa menneille. Esimerkiksi sille kuinka maailma on hirveä koska sukat ei löydy ja se on varmaan presidentin vika kun sekin on niin hirveä. 😀

  Minua kuitenkin mietityttää miten voisin saada mieheni elämää kevyemmäksi. Hänellä on ollut concerta lääkkeitä mutta lääkäri jonka luona hän kävi jäi eläkkeelle ja tuli muutto uudelle paikkakunnalle ja uuddet elämän vaiheet ja kun elämä alkoi taas olla sietämätöntä niin haettiin apua psykiatriselta ja kuvioon astui takaisin masennus lääkkeet jotka hän oli jo vähintään kertaalleen aiemmin lopettanut. Nyt ei siis tietoa mistä saisi taas concertaa eikä miehelläni välttämättä ole haluakaan niitä syödä. Ihan hyvin pärjätty masennus lääkkeilläkin, mutta tuntuu että perimmäinen ongelma jää ilman hoitoa ja hoidetaan pelkkiä seurauksia ja oireita. Masennustakin on siis aikoinaan todettu vakavaa sellaista. Jossain vaiheessa n. pari vuotta sitten se on ollut ahdistushäiriö.

  Olen tuntenut mieheni 6vuotta ja vaikka välillä on ollut helpompaa niin sitten on taas vaikeampaa. Kerrotko miten voisin olla parhaimmin avuksi. Teen nykyään jo perus arjen askareet, jotta hän voi keskittyä mielekkäämpiin asioihin.

  Kiitos jo etukäteen.

  1. Ymmärtääkseni, jos ne on jo kerran määrätty, voi tk-lääkäri ne uusia. Meillä Nokialla on näin. Lapsen lääkeett uusii koululääkäri.

   Öljyistä:
   järkevin on tilata alotuspakkaus, joulukuun on vielä ylimääränen öljy siinä mukana, eli 12 yhteensä.

   Aloituspakkaus sisältää

   – kaksitoista 5ml öljypulloa
   – diffuuserin
   – kaksi 60ml pakkausta NingxiaRed -juomaa
   – kymmenen testeriä suosituimmista öljyistä
   – hyödyllistä tietoa suomeksi

   öljyjä on satoja, joten en ala luettelemaan mihin kaikkiin vaivoihin niitä voi käyttää, niistä on olemaas kolmesataasivuinen opas.

   Laita mulle fb:ssä kaveripyyntö niin lisään sut mun ryhmään jossa voi lueskella käyttökokemuksia

   https://www.facebook.com/IRonya

 11. Hei, olen 43v mies ja vielä sekaisin tuoreesta adhd/add jutustani, eritoten lääkitys mietityttää paljon, käytän voxra ja concertaa, concerta on hyvä varsinkin kun saan tehtyä tekemättömiä töitä – enkä vaan mieti niiden tekemistä, voxrasta en sitten tiedä onko se tarpeellinen. Itseäni mietityttää siis lääkkeiden vaikutus tulevaisuuteni eli miten ne mahdollisesti vaikuttavat uusien työjuttujen saantiin, miten työterveys esim. suhtautuu Concertaan , Menetänkö ajokortin jne.

 12. Katsoin 5.10 Studio 55- ohjelmaa, jossa kerrottiin aikuisten ADHD:stä. Haastateltavana ollut lääkäri Sami Lepomäki viittasi ADHD:n toistuvasti mielenterveydenhäiriönä. Mitä mieltä olet, onko ADHD mielenterveydenhäiriö? En itse ole aiemmin törmmännyt tähän kategorisointiin, enemminkin on korostettu, ettei kyse ole mielenterveydenhäiriöstä tai älykkyyteen vaikuttavasta tekijästä..

  1. ei, en pidä mielenterveyshäiriönä. Samaa kuuntelin aaamulla. En pidä myöskään sairautena.Se on oireyhtymä, ominaisuus. Neurologinen poikkeavuus.

 13. No näin minäkin olen ymmärtänyt. Ei vain ole oikein hyvä, että psykiatri, joka korostaa olevansa ADHD-asiantuntija, pitää itse diagnoosia mielenterveyden ongelmana. Eli osaako hän hoitaa potilasta, jos ADHD on hänen mielestään mielenterveydenhäiriö..

  1. Monet on fb:n puolella samaa ajatellu. Toinen mikä otti korvaan, oli se että 30 ikävuotee mennessä ”paranee”. En oo kuudessavuodessa yli 4000 ryhmäläisten voimin törmänny kehenkään jonka oireisto olis helpannu niin, että ”terveenä” ittiään pitäis.

 14. Muutkin on näköjään herättänyt tämän aamun Studio55 😀
  Mulla alko mietityttää, että onko AD(H)D:ssa samoja oireita kun traumaperäisessä stressihäiriössä? Kun traumaperäinen stressihäiriö löytyy, mutta myös suurin osa AD(H)D(?) oireista.. Osa ollut jo lapsesta asti, ennen traumaa ja loput tulleet trauman jälkeen.. Tai vahvistuneet.. Tiedä tuota kun en oikein muista millainen olin lapsena.

 15. Moi, olen nuori nainen ja olen jo pidemmän aikaa huomannut itsessäni vahvoja ADD-piirteitä (keskittymisongelmia, huolimattomuutta, jumittamista, haaveilua jne.). En kuitenkaan uskalla hakeutua tutkimuksiin sillä opiskelen psykologiaa yliopistossa ja haluaisin kovasti pysyä alalla.. Pelkään että minulla todetaan ADD tai ADHD, enkä sitten olisikaan työkykyinen. Aikaisemmissa asiakaspalvelutyössa en ole koskaan menestynyt työn hektisyyden takia (virheitä tulee kiireessä ja säntäilen muistamatta mitä olin tekemässä ja mitä piti tehdä), mutta rauhallinen työskentely, esim. opiskelu onnistuu ihan ok:sti ja koen opiskelemisen erittäin mielekkääksi. Ongelmat häiritsevät kuitenkin arkielämää kohtalaisesti, joskus vähemmän ja sitten enemmän..
  Eli millaista työtä ADD voi tehdä ja millaista ei? Miten diagnoosi vaikuttaa työn saamiseen? Voinko olla haitallinen jossakin työssä, jos minulla on ADD?

  1. Mä uskon että addi pystyy työhön siinä missä muutkin. Toki, oireistot on kaikilla erilaisia, toisilla adhd on lievempi, toisilla pahempi. Jos liitännäisenä on vaikkapa oppimishäiriötä, kannattaa dg hakea. Koska oppimisessa saa dg:llä hjoksin. Lääkitys omalla kohdallani on pakollinen, koska muutoin en sais mitään aikaseksi…

 16. Minä olin Itellan palveluksessa 20 v ja sain pahan työuupumuksen, joka ensin diagnosoitiin depressioksi. SSRI-lääkkeet eivät tuoneet toivottavia tuloksia. Töissä minulle suurimpia ongelmia aiheutti kiire ja stressi. Minulla oli paljon pakko-oireita; ollut lapsesta saakka, pahoja mielialanvaihteluja, aggressiivisuutta, äreä mieliala, unettomuus ja tunne, että pää käy ylikierroksilla. Sain lopulta työkyvyttömyyseläkkeen. Mutta tunne siitä, etten ole nyt kunnossa, sai minut lopulta hakeutumaan sairaalan päivystykseen, josta lähete psykiatriseen sairaalaan 5 kk päästä. Sairaalan psykiatri tutkimusten jälkeen diagnosoi minulla aikuisiän ADHD:n ja aspergerin. Uusi aika on nyt sairaalaan kesäkuussa. Tarkoitus olisi aloittaa ADHD-lääkitys.

 17. Neurologi, neuropsykologi ja psykoterapeutti on nyt testannut. ADHD diagnoosi selvä. Ei paha sellainen mutta kuitenkin niin että kitkaa on ja asioita tulee tehtyä jarru päällä ja lähes kaikki viimetipassa. Noh, nyt neurologi on sen verran kokematon asian suhteen ettei itse uskaltanut lääkkeitä määrätä vaan laittoi psykiatrian polille joka sitten käynnistää lääkityksen. Olen jo kaverini kautta Concerta 27mg kokeillut ja toimii. Ei mitään dramaattista, mutta selkeä ero aikaansaannoksissa ja työhön ryhtymisessä. Keskittymiskykykin parempi.

  Kysymykseni on. Onko jotain vinkkejä kun menen psykiatrian polille? Kannattaako kertoa että Concertaa olen jo kokeillut?

 18. Moips!
  Olen 17v. tyttö ja erittäin todennäköisesti ADHD. Harva vain tuntuu ottavan sitä tosissaan kympin keskiarvon tähden. Esimerkiksi äitini kieltää ADHD:n kohdallani tyystin, vaikka tuskin mitään on asiasta lukenut (hänellä on taipumus ajatella lastensa olevan ”täydellisiä”).
  Masennuksen ja syömishäiriön johdosta pääsin sitten psykiatrille. Diagnoosiprosessi on siis käynnissä, vaikka sen suhteen malttamaton olenkin.

  Nuoremmalla siskollani on (on aina ollutkin) samanlainen liuta oireita ja omasta näkemyksestäni osa huomattavasti voimakkaampia kuin itselläni. Koulupsykologi eikä terveydenhoitajakaan vakuutu asiasta: he laittavat keskittymispuutteen syömisen, rutiinien olemassa olemattomuuden sekä valvomisen piikkiin.
  Siskoni on sanonut ettei koe pystyvänsä niitä vanhempieni avullakaan paljoa parantamaan. Miten siis saisimme todistettua että kyseessä on ennemmin syy kuin seuraus, ainakin niin paljon että siskoni pääsisi testeihin?
  Ja kauankohan siinä menee? (Jospa tämän vuoden puolella kuitenkin?)

  Pystyykö psykiatri diagnosoimaan ADHD:n ensi tapaamisella? Vai laittaisiko hänkin oireet elämäntapojen piikkiin?
  Kannattaisiko yrittää aikaa yksityiselle?
  Jos näin niin kenelle? (Tampereen alueelta)

 19. Minulle on diagnosoitu rajatila/epävakaa häiriö. En ole kuitenkaan koskaan oikein ollut täysin tyytyväinen diagnoosiin. Olen nyt lueskellut enemmän ADDstä ja haluaisin, että tämä tutkittaisiin minun kohdallani. Sen oireisto kuvaa 100% minua ja lapsuuttani.
  Ehdotin tämän testaamista minun hoitajalleni viime käynnillä eikä hän hirveän innoissaan ollut ehdotuksesta, Perustelin asiaa ja pyysin vielä kerran, tämä katsottaisiin kunnolla jotta voitaisiin vaikka sulkea pois se mahdollisuus. Lopulta hoitajani totesi, että lääkäri sitten päättää mitä tehdään. Minulla on 3viikon päästä vasta seuraava käynti hoitajani luona ja mietin mitä voisin sillä aikaa tehdä asian hyväksi. Voinko esim. tulostaa nuo testit mitä näiltä sivuilta löytyy ja ottaa ne mukaani tai viedä ne hänelle jo etukäteen jotta voi lukea niitä ennen seuraava tapaamista. Mitä muuta voisin tehdä jolla saisin tuetuksi ”teoriaani”?

  1. kaikki mitä tarvitset voit tulostaa. Monet ottavat oirelistan, ( https://paivitasala.wordpress.com/testeja/59-2/ ) ja jos haluaa, neuvolapaperit (saa tilaamalla sen kunnan tk missä on lapsena käynyt) jos siellä on esim kirjauksia oireista. Monella jää koulut kesken tai alisuoriutuu, niin todistukset koulusta jos niillä pystyy osoittamaan ( esim itsellä luki 1-2lk sanallisessa tod että olen levoton ). adhd dg:n saanut ihminen olisi hyvä vertaistuki mukana. Itse käyn vertaisen kanssa jos matka ei ole täältä Nokialta pitkä. käypähoitosuositushan uudistui viime vuoden lopulla, se kannattaa lukasta läpi myös. Ja jos ei edelleen suostuta niin laita mulle mailia, teen lausunnon jonka voin lähettää tutkivalle taholle.

 20. Hei Päivi,
  Minulla on vasta diagnosoitu viivästynyt unijakso, ja olen sen myötä alkanut miettimään myös ADD:n mahdollisuutta. Minulle on annettu kyllä muita psykiatrisia diagnooseja, mutta en koe niitä täysin omikseni. Ihmettelin, miksi minua haastatelleet ammattilaiset eivät ole edes maininneet AD(H)D:ta, vaikka kyllä se olisi mielestäni ollut sieltä rivien välistä luettavissa. Tiedän ehkä syynkin tähän. Olen nimittäin ainakin länsimaisella mittapuulla erittäin menestynyt elämässä. Olen ollut ns. Kympin tyttö, valmistunut yliopistosta kiitettävin arvosanoin, ja jatkanut siitä tekemään väitöskirjaa, josta olen myös saanut tunnustusta. Todellisuus on se, että en ole ikinä peruskoulussa tehnyt läksyjä, kokeisiin olen lukenut vain edellisenä iltana alueen läpi, ja muut tehtävät jäivät monesti tekemättä. Tunneilla keskityin lähinnä piirtelyyn ja runojen kirjoitteluun. Tämä sama on jatkunut vielä yliopistossakin. Osallistuin vain välttämättömille luennoille, ja suoritin useat kurssit ns. Kirjatenttinä. Mitä voin tästä päätellä on se, että satun vain olemaan äärettömän älykäs ja hyvämuistinen.
  Nyt olen kuitenkin fyysisten sairauksien takia tippumassa pois työelämästä enkä saa mitään aikaiseksi! Älykkyys ei enää tässä vaiheessa riitä, vaan tarvitsen sitä keskittymis- ja aloitekykyä päästäkseni elämässä eteenpäin. Miten saisin psykiatrit ottamaan minut vakavasti? Onko sinulla tietoa ihmisistä, jotka ovat AD(H)D:sta huolimatta huomattavan lahjakkaita ja menestyneitä?

  1. Nojoo, mites Walt Disney, Tiger Woods, Albert Einstein ja ehkä ny ei niin menestynyt matti Nykänen.. Tai, menestyhän hän aikoinaan.

 21. Miten yleisiä ovat ADHD-lääkkeiden sydämeen kohdistuvat haittavaikutukset? Oletko kuullut vakavista tapauksista? Minulle määrättiin juuri Concerta, mutta aloittaminen jännittää, koska kärsin lievästi kohonneesta verenpaineesta ja kolesterolista, sekä sydämentykytyksistä ilmankin stimulanttia. Ilmeisesti näitä lääkkeitä voi käyttää myös vain tarvittaessa, ei edes joka arkipäivä? Haluaisin minimoida riskit mutta kuitenkin kokeilla lääkkeen vaikutusta oireisiin. Lääkärini kyllä totesi että tykyttelyä ym. voi tulla, mutta tuntui suhtautuvan siihen riskiin kevyehkösti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s