ADHD ei ole vain pikkupoikien sairaus

Pohjalainen 21.5.2012

”Muu vaara”, Päivi Hakala kommentoi korviksiaan. Aikuisiän ADHD:ta sairastava Hakala piti luennon Vaasa-opistolla sairauteensa liittyvistä myyteistä.
KUVA: TIMO ANNANPALO

Päivi Hakala luuli olevansa 32-vuotiaaksi saakka ”ihan normaali”

Keskittymishäiriöisen lapsen äidille diagnosoitiin ADHD aikuisiällä. Sen jälkeen hän on ollut julkisuudessa puhumassa keskittymis- ja ylivilkkaushäiriöstä.

Hänen bloginsa koki yleisöryntäyksen sen jälkeen kun hän oli vieraillut TV2:n Inhimillisessä tekijässä viime lokakuussa. Hakalan mukaan ADHD:n ongelmat alkavat jo siihen liittyvistä termeistä.

-Joskus se on tauti, joskus oireyhtymä ja joskus ominaisuus. Se riippuu täysin päivästä.

Hakala haluaa poistaa tautiin liittyviä ennakkoluuloja. Esimerkiksi sitä, ettei ADHD-aikuinen voi pärjätä elämässään laillisin keinoin.

-Jotkut lääkärit väittävät, ettei tautia voi diagnosoida, jos potilaalla ei ole rikosrekisteriä tai motorista levottomuutta.

Hakala ei itse ole levoton, muuten kuin sisäisesti. Hänen mukaansa syvälle juurtuneet uskomukset ovat Suomessa edelleen läsnä.

– Tauti mielletään yhä keskenkasvuisten poikien jutuksi, josta kasvetaan aikuisikään tullessa pois.

Hakala onluennoinut taudista muun muassa lääketietieteellisissä konferensseissa. Siellä hän kysyi yleisön lääkäreiltä, kuinka monella heistä oli keskittymishäiriöitä.

-Kun kukaan ei viitannut, ihmettelin siinä ääneen, miten he koko päivän olivat kertoneet, miten meidän pitäisi elää, Hakala kertoo.

Hän ei usko ikinä pärjäävänsä ilman lääkitystä, koska tauti todettiin vasta aikuisiällä. Taudin varhainen toteaminen on tärkeää, sillä lääkityskään ei yksin riitä oireiden hoitamiseen.

– Kolmetoistavuotiaan lapseni on vielä mahdollista oppia elämään ilman lääkkeitä, mutta aikuisena todettuna sen hoitaminen ilman lääkitystä on hankalaa, Hakala sanoo.

Hakala vertaa lääkkeitä kävelysauvaan, joka auttaa pärjäämään taudin kanssa. Ilman omaa tahtoa se ei kuitenkaan onnistu. Siksi jotkut pärjäävät, jotkut eivät. ADHD-potilaat elävät Hakalan mukaan minuuttikuplassa, jossa on tilaa vain nykyhetkelle.

– Jos kengät maksavat 300 euroa, keskittymishäiriöinen ostaa ne, jos hänellä sillä hetkellä rahaa. Aikuisella ihmisellä tauti on vaikea siksi, ettei kukaan ole vahtimassa tai kieltämässä.

Hakala itse kertoo joutuneensa ennen diagnosointia ongelmiin rahan kanssa.

– Pelejä ei voi pelata lainkaan. Pelaaminen lähtee heti käsistä.

Tavallisilla ihmisillä on Hakalan mukaan ”jarrut pään sisällä”, jotka estävät tekemästä epäsovinnaisia juttuja.

– ADHD-potilas miettii vasta jälkeenpäin, oliko ihan fiksua ravistella pomoa rinnuksista.

Toisaalta Hakala kertoo, että keskittymishäiriöstä voi olla hyötyäkin: Einsteinin ADHD sai hänet keskittymään fysiikkaan yli-intensiivisesti.

Arvo Ylppö diagnosoi ensimmäisen ADHD-potilaan 20-luvulla.

– Kun oman keskittymishäiriöisen kanssa on liikenteessä, tottuu siihen että ihmiset puhuvat siitä. Ja kun äiti ja lapset molemmat leikkivät Titanicia ostoskärryjen kanssa, riittääpähän puhuttavaa.

TUOMO LUUKKANEN

pohjalainen 21.5.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s