Kela ei korvaa adhd-lääkkeitä aikuisille

Kansaneläkelaitos päätti tämän vuoden helmikuun puolivälistä lähtien olla maksamatta korvauksia adhd-lääkkeistä yli 25-vuotiaille. Tämä aiheuttaa luonnollisesti runsaasti hankaluuksia taudista kärsiville. Adhd-aikuiset ry:n potilasetutoimikunnan puheenjohtaja Päivi Hakala toteaa, että päätöksen perustelut olivat varsin erikoislaatuiset.

– Asia päätettiin näin, koska adhd-lääkkeen tuoteselosteessa mainitaan sen olevan lapsille tarkoitettu. Sama lääke kuitenkin puree myös aikuisiin. Korvattavuutta voidaan jatkaa erityisperustein 30 ikävuoteen saakka, mutta sen jälkeen sairastaja on omillaan.

– Esimerkiksi vaihdevuosivaivoista kärsivien naisten lääkkeitä korvataan, vaikka ne on alunperin tarkoitettu eri taudin hoitoon. Samaan kategoriaan kuuluvat myös jotkut lasten syöpälääkkeet.

– Julkisuuden kautta Kelalle laitettava paine on ainoa keino. Keräsimme myös adressin asian puolesta.

Hakala kuuluu itsekin päätöksestä kärsivien joukkoon. Hänen sairautensa diagnosoitiin vasta 32-vuotiaana.

– Toki lapsena diagnosoitu adhd lieventyy jonkin verran iän myötä ja myös koulutuksella ja kursseilla elämään voidaan vaikuttaa, mutta lääkitys on ylivoimaisesti paras keino vaivan kurissa pitämiseksi.

– Masennuslääkkeet kyllä sitten korvataan, hän ironisoi.

– Monet kertoivat tunnistaneensa itsensä haastattelussa kuvailemistani piirteistä. On tietenkin hienoa, että pystyy auttamaan ja antamaan tukea.

http://www.satakunnanviikko.net/epaper/303525.htm

Rami Nummi

2 vastausta artikkeliin “Kela ei korvaa adhd-lääkkeitä aikuisille

  1. Tämä on vanhentunutta tietoa!

    Minua tutkinut ja hoitanut psykiatri kertoi viime viikolla, että aikuisille on alettu vuoden alusta korvaamaan ADHD-lääkkeitä (mm. Ritalin ja Stattera) Kelan toimesta – johtuen aikuisten ADHD-diagnoosien lisääntymisestä.

    Itsellänikin diagnosoitiin ADHD äskettäin, mutten voi käyttää perinteistä ao. sairauteen käytettävää lääkitystä muiden sairauksieni ja lääkkeitteni vasta-aiheitten takia. (= Allergiat, astma, rytmihäiriöt, verenpainetauti, glaukooma.)

    Koska minulla todettiin ”liitännäissairauksina” myös sosiaalisten tilanteiden pelko ja ahdistuneisuushäiriö, sain lääkemääräyksen (=Venlafaxin) joka toivottavasti auttaisi myös ADHD- ja vaihdevuosioireistoon. Jos se nimittäin sopii minulle – hormonaalinen ehkäisy ja lääkitys ei sopinut…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s